Hírek

2015.10.13. 16:34

Újabb szakértők - Novemberben folytatódik az E. Benjamin halála ügyében indult büntetőper

Székesfehérvár - Kedden újabb igazságügyi orvosszakértői vélemények meghallgatásával folytatódott az E. Benjamin halála ügyében indult büntetőper a Székesfehérvári Törvényszéken.

Kocsis Noémi

Mint többször megírtuk, a 18 hónaposan 4,5 kilogramm súlyú, a vádirat szerint az elégtelen táplálás következtében kialakult kóros hiányállapotban elhunyt kisfiú halálával a szülőket, a nagyszülőket, a gyermeket élete első 9 hónapjában kezelő háziorvost és egy budapesti természetgyógyászt vádol az ügyészség. A család a tegnapi tárgyalásra újabb védővel érkezett, a tárgyalást pedig a szakvéleményezésre felkért győri igazságügyi orvosszakértők bevonásával tartotta meg az Édl Gabriella vezette háromfős tanács. Így immár négy szakértőhöz intézhettek kérdéseket és észrevételeket vádlottak és védőik.


Győri és veszprémi orvosszakértők – Tóth Zsuzsanna, Baranyai Tibor, Kováts Judit, Varga Gyula – a tegnapi tárgyaláson
Fotó: Koppán Viktor

Az újabb szakértők bevonásának előzménye, hogy a hatodrendű vádlottként szereplő orvosnő és ügyvédje 43 kérdésből álló beadványban kérte a per során eddig többször vitatott pontok megvilágítását. Ezek között szerepel a gyermek pontos haláloka, illetve például a doktornő által javasolt kezelés elmulasztásának kérdése. Az azonban bizonyos, hogy a rendelkezésre álló orvosi dokumentáció alapján, amely kizárólat a kisfiú első kilenc hónapját írja le, abban valamennyi szakértő egyet ért, hogy a gyermek élete idejében érkező szakszerű segítséggel megmenthető lett volna. A boncolásánál feltalált állapot kialakulása legalább 9 hónapig tartó folyamat lehetett a szakértők szerint, s gyakorlatilag részleges éhezést jelentett. A per novemberben folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!