Hírek

2016.06.26. 17:43

Újra dalolt a fülemüle

Előszállás – Hol van az az Előszállás? – kérdezik sokan, mert még sohasem hallottak a mezőföldi kistelepülésről.

Gajdó Ágnes

Előfordulhat, hogy a Fejér megyében élők sem tudják elhelyezni a térképen a kétezer-háromszáz lelkes községet, ami hajdan a ciszterci szerzetesrend birtokainak központja, a zirci apátság legjövedelmezőbb uradalma volt. Az Előszálláson élők ma is hittel és szeretettel ápolják a hagyományokat: tájházat hoztak létre, néptáncosaik az ország minden szegletét bejárják, a hagyományőrző Szállás-napokat idén már tizennegyedszer rendezték meg, negyvenéves múltra tekint vissza a Kincskereső-klub, és bizony az amatőr színjátszás történetét is érdemes volna földolgozni. Régen a dohánysimítóban tartottak színi előadásokat, majd a művelődési ház színpadán léptek – s lépnek fel ma is – a műkedvelő gyerekek, felnőttek.

Június végén történelmi pillanatot élhetett át a népes közönség, közkívánatra ugyanis másodszor is színre került A fülemüle című darab. A rendező, Gajdó András elmondta, öt évtized alatt nem történt még olyan, hogy megismételtek volna egy előadást. Igaz, olyat se látott még a falu népe, hogy a település köztiszteletben álló polgárai együtt szerepeltek volna a színpadon, hiszen korábban főként az általános iskolások mutattak be mesejátékokat, dramatikus játékokat. Arany János versét Nyúl Mihály dramatizálta és modernizálta, rímekbe szedve a békétlenkedést, az összeférhetetlenséget, s kifigurázva számos gyarló emberi tulajdonságot. A fülemülefüttyön marakodó, egymást lépten-nyomon sértegető szomszédok, az egymással rivalizáló, de már a modern technika bűvöletében élő gyerekeik, a mindent látó-halló s mindenről véleményt nyilvánító asszonyok, a könnyen befolyásolható, megvesztegethető bíró és pénzsóvár felesége, az ábrándos lelkű vagy a mindig álmos, másnaposan kótyagos ügyvéd mindennapjainkban is jelen lévő figurák. Kacagunk rajtuk, ám jókedvünkbe olykor némi keserűség is vegyül, hiszen bizonyos tekintetben mit sem változott a világ az elmúlt két évszázadban. Az Arany János korabeli szereplők akár ma is ránk köszönhetnének az utcán, vagy átkiabálhatnának a kerítésen.

Szívmelengető érzés viszont, hogy Előszálláson igen erős a kultúra és a közösség megtartó ereje. Az ott élők odafigyelnek egymásra, s képesek közös célok érdekében összefogni. A Rozmaring Nyugdíjas Klub tagjai, a polgármester, az állatorvos, önkormányzati képviselők, a művelődési ház igazgatója, pedagógusok, mesteremberek, gyerekek közös munkája érett fantasztikus előadássá, amelyben mindenki felszabadultan mozog a színpadon, s örömmel mutatja meg játékos énjét. A lelkes csapat tagjai: dr. Bodolai György, Farkas Imre, Farkas Luca, Ferenczi Károly, Horváthné Flér Henriett, Katona Lászlóné, Kiss Lászlóné, Kerlang Ferencné, Kovács Imréné, Kristóf Ágnes, Magyari Ferenc, Makovics Dávid, Molnár Klára, Mráz Jánosné, Nyúl Andrásné, Ősi Györgyné, Papp Istvánné, Stadler Gábor, Szekeres Józsefné, Tábi Sára, Tábiné Nyúl Gabriella. Valamennyien izgatottan várják a következő fellépéseket, hiszen Nagykarácsonyba, Mezőszilasra, Ráckeresztúrra is hívják őket. Kiderült, hogy Nyúl Mihály már a következő színdarab forgatókönyvén dolgozik. Hogy min, az legyen meglepetés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!