Hírek

2013.07.31. 12:46

Ultimate frizbi: harc a korongért

Székesfehérvár – Aki már unja a hétköznapi sportokat, mégis szeretne közösségben mozogni, játszani és sikerélményekkel gazdagodni, próbálja ki az ultimate frizbit. Fehérvári fiatalok fejéből pattant ki az ötlet.

S. Töttő Rita

Simon Balázs egyetemista, élete meghatározó pontja a zene. Gitározik és vokálozik a Székesfehérvári Keresztény Közösség Egyesület zenekarában, ami Extrém Generáció névre hallgat. Ez egy fiatalos, de nem csak fiatalokból álló közösség. Itt fogant meg egyik barátja, Várnai Dániel fejében az újfajta sportolási lehetőség gondolata. Az ultimate frizbit persze nem ők találták ki, csak átvették.

- Az Ultimate egy USA-ból kiindult csapatjátékos frizbi sportág. Leginkább a rögbihez hasonlít játék-szervezettségileg, de lényeges különbség, hogy a fizikai kontaktus itt tiltott, és ha nálunk van a korong, nem mozoghatunk vele. A korongot a támadó csapatnak a pálya végén elhelyezkedő "end zone"-ba kell juttatni és elkapni, így szerezhető pont. A játék alapja a spotszerűség, vagyis a fair játék. Ezt még akkor is szem előtt tartjuk, amikor a győzelem nagyon fontos – meséli Balázs, akinek barátja, Dániel, miután kiötlötték a tervet, vett is egy korongot.

Nagy a küzdelem a frizbi pályán – jobb oldalon Simon Balázs szeretné elkapni a korongot

- Először kisebb-nagyobb létszámokkal játszogattunk 2012 év elején, ami hónapok alatt edzésekké forrta ki magát. Szerettük volna, ha a királyok városára lenne utalás a csapatnévben, ezért esett az állatok királyára a választás, az oroszlánra, így lettünk Fehérvár Lionz. A közeljövőben egy sportegyesület létrehozása az egyik cél. Szerencsénkre megismertünk tapasztaltabb frizbiseket, így került a csapatba a Lionz edzője, Misi Anett, a markazi ultimate csapat vezetője és Szűcs Melinda. Segítségükkel több országos bajnokságon is részt vettünk a közelmúltban és rengeteg tapasztalatot szereztünk. A csapat nagyon várja friss tagok jelentkezését, a lehetőség tehát adott, hogy kipróbáljuk magunkat benne!

- Hétfőnként és csütörtökönként szoktunk edzeni 18.30-kor – hívja fel a figyelmet Balázs. A csapat jelenleg két edzéshelyszínre jár: a Halesz-parkba és a Köfém sportpályára, de ez a közeljövőben változhat. A változásokról mindig beszámolnak közösségi oldalukon. Mindenkinek ajánlják e sportot, lányoknak, fiúknak egyaránt, akik szeretnek futni, csapatban játszani, vagy rendszeres edzésre vágynak, és szívesen megismernek egy új sportot és új embereket. - A dobáspontosság és technika, valamint a pályán való mozgás az ügyességet is kifejezetten fejleszti – teszi hozzá Balázs.

- A sportághoz rendkívül szükséges az erőnlét is, hiszen rengeteget kell futni és irányt változtatni játék közben, ezért az erőnléti edzések is gyakoriak. A csapat rendkívül vidám és közvetlen, baráti kultúrára épül, csakúgy, mint a sportág maga, ezért a jó társaság is garantált.

 

A csapat augusztus 17-re szervezett egy Strand Frizbi tornát a gárdonyi Sport Beachre, ahol nagyobb magyar csapatok is részt vesznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!