Hírek

2017.07.25. 14:07

Undorító ételmaradékok a vízben Székesfehérváron

Székesfehérvár - Hús- és krumplidarabokkal teli óriási narancssárga ételfolt éktelenkedett néhány hete a Bregyó melletti tó átvezetőjénél. Valaki kiborított egy nagy adag ételt. Az eset közfelháborodást keltett: pazarlásról és környezetszennyezésről beszéltek. Mi kiderítettük, mi történt pontosan.

S. Töttő Rita

Egy július eleji napon valaki arra lett figyelmes a Bregyó közi sportcentrum melletti horgásztónál, hogy sűrű ételmaradék indult a tóparti fűből, amely a vízfelületen folytatódott tovább. A zsíros, pirospaprikás folt a víz mozgásával egyre nagyobb lett, ahogy hígult a sokáig ismeretlen eredetű, de láthatóan bográcsban készült étel maradéka. Már önmagában a látvány sem volt szép, a szemtanú által készített fényképekből pedig sokan arra következtettek, hogy akár a környezetszennyezés gyanúja is felmerülhet egy ilyen elképesztően irreális tett eredményeképp.

Így nézett ki a szennyeződés a tóban
Fotó: Vörösmarty Rádió

A Vörösmarty Rádió foglalkozott az esettel környezetvédelmi műsorában, a közösségi oldalon pedig záporoztak a dühös hozzászólások. Lapunk kiderítette, hogy egy céges rendezvényt követően akadtak a kiöntött ételmaradékra a vízben. Megkerestük a vállalatot, hogy elmondhassák, tudomásuk szerint mi történt. Közben kiderült az is, hogy az esetnek hivatalos folyománya is lett, az ügybe ugyanis bevonták a rendőrséget, katasztrófavédelmet és a vízügyet is.

Így nézett ki a szennyeződés a tóban
Fotó: Vörösmarty Rádió

A cég – melynek nevét nem szeretnénk leírni, ugyanis kiderült, hogy valójában nem tehetnek az esetről - július 8-án, szombaton családi napot tartott a Bregyóban, közel 4 ezer fő részvételével. Hivatalos tájékoztatásuk szerint a cateringet partnerük alvállalkozója szervezte, amely ezúttal 80 munkavállalót szervezett a helyszínre. A rendezvény másnapján, a terület visszaadásakor észlelték ők is az ételmaradékot a tóban.

Így nézett ki a szennyeződés a tóban
Fotó: Vörösmarty Rádió

„Utólag értesültünk mi is arról a sajnálatos eseményről, amely így utólag rossz fényt vet ránk, holott maximálisan elégedettek vagyunk azzal, ahogyan a kialakult helyzetet partnerünk kezelte és helyreállította a rendet. Természetesen a felelősségvállalás ebben az esetben rendkívül fontos, hiszen egy természetes élőhely, egy tó vélt szennyezése a kérdés. Rendezvényszervező partnerünk és alvállalkozója, a cateringet szervező cég ügyvezető igazgatója is megküldte a nyilatkozatát, alátámasztva fényképes dokumentációval a helyreállítást." – áll a cég nyilatkozatában.

Az ügybe bevonták a rendőrséget is, ám mindeközben a rendezvényszervező maga nekiállt a terület helyreállításának, azaz a kitakarításnak, nem várva meg azt, hogy erre felszólítsák. A rendőrség jegyzőkönyvbe foglalta a történteket és azt, hogy miután a cég azonnali intézkedésével rövid időn belül helyreállította a területet, nem történt az ügyben feljelentés, illetve további intézkedésre sem került sor. A vízügyi vizsgálat hivatalos eredménye ugyan még várat magára, de információink szerint e téren sem kell retorzióra számítani, ugyanis szerencsére nem káros anyag került a vízbe, hanem étel, amelyet maradéktalanul kitakarítottak a tóból.

Így nézett ki a szennyeződés a tóban
Fotó: Vörösmarty Rádió

Ám hogy valójában mi történhetett pontosan, csak az tudja, aki ott volt akkor a helyszínen. Úgy tudjuk, egyetlen munkavállaló döntött úgy, hogy a megszokott mód helyett – vagyis, hogy az erre a célra kihelyezett hordókba töltik az ételmaradékot -, a vízbe önti a bogrács tartalmának egy részét.

Hamar kitakarították a szennyezett részt az alvállalkozó munkatársai, ezt követően így festett a terület
Fotó: a cég

A cateringes cégnek ugyanis szigorú szabályok szerint meghatározott protokollja van arra, hogyan kell kezelni a megmaradt ételt, valamilyen oknál fogva ez a munkavállaló a tavat tartotta a könnyebb (?) megoldásnak.

Hamar kitakarították a szennyezett részt az alvállalkozó munkatársai, ezt követően így festett a terület
Fotó: a cég

A felelősségre vonás nem maradt el, biztosította lapunkat a vállalat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!