Hírek

2017.01.22. 08:20

Ünnep Abigéllel

Ráckeresztúr – A magyar kultúra napja alkalmából a Baracskai Dráma Klub mutatta be az Abigél című musicalt. A darabot a Ráckeresztúron élő Kupi Gábor, a baracskai faluház művelődésszervezője rendezte.

Gajdó Ágnes

Szabó Magda regénye 1970-ben jelent meg, s azóta több kiadást is megért. Rendkívül népszerű, az egyik legtöbbet olvasott könyv Magyarországon. Négyrészes film, hangoskönyv is készült belőle. A regényből Somogyi Szilárd készítette el a musical forgatókönyvét, a zenét Kocsák Tibor szerezte, a dalszövegeket Miklós Tibor írta. A Budapesti Tavaszi Fesztiválon mutatták be először 2008-ban a Budapesti Operettszínház művészei. Azóta több mint százszor játszották nagy sikerrel.

A baracskai Abigél forgatókönyvét a filmregény, a musical, és a regény eseményei alapján a rendező állította össze. A legismertebb dalok hangzottak el, és két tánckoreográfia is helyet kapott a darabban. A szereplők kivétel nélkül teljes átéléssel játszottak. Hitelesen formálta meg Vitay Georgina alakját Kupi Gerda. Szépen énekelt, jól játszott Siklódi Gellért, aki a nemes lelkű Kőnig tanár úr szerepét kapta. A Matula igazgatójaként a zengő orgánumú Balog László mutatta meg, milyen is egy nagy múltú intézmény szigorú és tekintélyes vezetője.

Németh Nóra tökéletesen érzékeltette az istenfélő Zsuzsanna testvér szelíd személyiségét. A bohém Mici szerepében Radványi Regina csillogtatta meg színészi tehetségét. Róza nénit Nagy Lilla, Erzsébet nővért Geosits Krisztina, Kalmár tanár urat Homolya Kinga játszotta, Vitay tábornok szerepében Császár Rolandot láthatta a közönség.

Remekelt a színpadon a matulás osztály: Sass Szilvia, Ferencz-Csibi Nóri, Moharos Dorina, Polgár Alexandra, Méri Kata, Mátyás Andrea, Ruzicska Renáta, Csapó Virág, Szilágyi Szabina, valamint Végh Patrik (Püspök), Juraszkó Péter (Suba), Bagdi Bence (Vasutas), Molnár Krisztián (Tizedes), Nagy Endre Richárd. A színházi hangulatot fokozta az ízléses díszlet, valamint a kiváló világítástechnika, s nem feledkezhetünk meg a korhű jelmezekről sem.

Az előadást követően dr. Szentes-Mabda Katalin Dóra, Ráckeresztúr polgármestere és Lisziné Hunyadi Hajnalka alpolgármester Abigél feliratú, színházi maszkokkal díszített tortával köszönte meg a baracskaiak vendégjátékát. A különleges édességet Skoperda Péter cukrászmester készítette.

Abigél története sokak szemébe könnyeket csalt. Igazán lélekemelő, ünnepi színházi élményben volt részünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!