Hírek

2017.08.21. 17:20

A posta érdekes története: Helyi és országos vonatkozású kiállítás is nyílt a nemzeti ünnepen

Kenyérszenteléssel, kiállításmegnyitóval, egy helyi kiadvány megjelenésével ünnepelték augusztus 20-át a településen.

Bokros Judit

Vasárnap Perkátán is az államalapításról való megemlékezésre, az ünnepre helyeződött a hangsúly. Igaz, némi átszervezéssel, a tervezett lovas felvonulás ugyanis az esős, szeles időjárás miatt elmaradt. Minden más azonban az előre meghirdetett program szerint zajlott. A Perkátai Egyházközség szervezésében a reggeli mise után kenyérszentelésre, majd a folyékony kenyér felszeletelésére, kiosztására került sor a katolikus templomban. Innen többen átmentek a Győry-kastélyba, ahol a népi ruhába öltözött helyi fiatalok már nagy izgalommal készültek műsorukra. Augusztus 20-a alkalmából az István, a király című rockopera zenéjére táncoltak, produkciójukat pedig hálás tapssal köszönte meg a közönség.

A perkátaiak érdeklődve vették szemügyre a tárlat tárgyait, hiszen azok között helyi vonatkozásúak is vannak. Régi épületek, tárgyak köszönnek vissza fotókról, de sok eszköz a maga valójában látható is. A színes, tárcsás telefonok, a bélyegzőpárnák, az írógép többekben nosztalgiát ébreszthet, a fiatalok pedig rácsodálkozhatnak ezekre.

Somogyi Balázs polgármester ezután köszöntőjében felhívta a figyelmet a Perkátai Értéktár füzetsorozat friss darabjára, amelyet az ünnep alkalmából mutattak be. Az első, tanyákat számba vevő kiadvány után ezúttal Perkáta templomaival ismerkedhet meg részletesebben az olvasó. A füzet megjelenése több helyi közreműködőnek köszönhető, szerkesztője a 42. Állomás! Kulturális Egyesület. A polgármester hozzátette: a következő füzetek is készülőben vannak.

A vendégek ezután átvonulhattak a kastély egyik kiállítóterébe, ahol 150 éves a Magyar Posta címmel nyílt kiállítás. A megnyitót Rajcsányi László helyi gyűjtő tartotta, aki elmondta: a kiállítás egyik fele az önálló magyar postatörténet másfél évszázados, a másik pedig a perkátai postatörténet 146 éves múltját mutatja be. Utóbbi anyaga a 42. Állomás! Kulturális Egyesület tagjainak és más helyi gyűjtőknek köszönhető, a régi telefonokat pedig László Norbert kölcsönözte a tárlatra. A postatörténet országos és helyi bemutatása az ÁMK-hoz tartozó könyvtár és művelődési ház vezetőjének, László Editnek az ötlete volt.

A megnyitó előtt a Győry-kastélyban a perkátai népművészeti foglalkozás növendékei adtak rövid műsort

A látogató az asztalokon régi és közelmúltbeli, illetve mai postai kellékeken - például bélyegző, telefonkönyv, képeslap - követheti nyomon a technika fejlődését. A paravánokon olvasható szövegek, képek, ismeretterjesztő táblák révén pedig megtudható, mely korban hogyan történt
a levelek, csomagok kézbesítése. A kiállítás az államalapítás korától napjainkig enged betekintést a részletekbe. Kiderül például, hogy a keresztény Európában a római pápa a szerzetesek által küldte szét utasításait, pergamenszalagra írva. A honfoglaló magyarok hadtestei között már lovas futárok tartották a kapcsolatot, akik rovásírással ellátott nyílvesszőket vittek. A vándorlegény-posta középkori eredetű: az üzenetküldő a városok piacterén keresett valakit, aki némi pénzért továbbította üzenetét. Olvashatjuk azt is, mikor vezették be a postakocsijáratokat (delizsánsz), hogyan vált ki a magyar postaszervezet az osztrákból, és a távíró, a telefon létrejöttéről, elterjedéséről, a tantusz fogalmáról is tájékozódhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!