Hírek

2017.08.06. 19:05

Ünnepséget, szentmisét és gyerektábort szerveztek Gárdonyi Géza tiszteletére

Gárdonyi Géza születésnapjára emlékeztek szülővárosában, az író emlékházánál.

Majer Tamás

Szülőházánál ünnepséget, a Szent Anna kápolnában szentmisét, a Rönkvárnál egész hetes gyerektábort szerveztek Gárdonyi Géza tiszteletére a helyi művelődésszervezők. Az író 1863. augusztus 3-án Agárdpusztán látta meg a napvilágot.Ünnepi beszédében Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója elmondta, ez már a tizedik alkalom, hogy közösségük együtt emlékezik az íróra. A Gárdonyi Emlékház látogatóinak létszáma 2007-ben tízezer fő volt, az emlékpark bővülésének és a munkatársak kiváló munkájának hála ez éves szinten 25 ezerre emelkedett.

Keller Péter, az író dédunokája arról szólt beszédében, hogy nincs még egy olyan magyar író, akinek művészetében ennyire tisztán megfogalmazódik az evangélium, az istenhit.

Gárdonyi Géza szobra mellett számos Fejér megyei író és költő bronzból készült domborműve is látható a parkban

Az öt napon át tartó Egri csillagok táborban a résztvevő diákok újrajátszották a dicső egri várvédő diadalt. A Gárdonyi Géza Emlékházban, s az egri várat mintázó gigantikus Rönkvárban Oláh-Nagy Éva, Bakos Magdolna és Varga-Molnár Anna felelt a gyerekekért. A tábor öt napja alatt emeltek várat - kartonból, makettet -, hozzá az ostrom harcias hangulatát megidéző ágyúkat és lovagokat is. Szemelvényeket olvasva az Egri csillagokból felkutatták Jumurdzsák gyűrűjét, vagy legalábbis elkészítették azt. Néhány olyan műremek is készült, amelyet talán a félszemű janicsár össze is tévesztene féltett talizmánjával. Alkottak még csodaszép turbánokat és csudajó kardokat is.

Keller Péter, az író dédunokája Fotók: Igari B.

S mivel a magyar lovas nemzet, egy napot e nemes állatoknak szenteltek. Minden elgondolható, s el nem gondolható anyagból lovacskákat gyúrtak a gyerkőcök: fonalból, papírból, gyurmából, de még zokniból is. Egy hús-vér ló is beügetett a parkba, a lurkók nagy-nagy bámulatára. A záró napon a regény korabeli vándorcigányok táborainak színes miliőjét varázsolták a pedagógusok a Rönkvár oldalába.

25 ezer látogatót vonz évente Gárdonyi Géza emlékháza és a rönkvár

Csörgő-zörgő hangszereket is fabrikáltak. A táborzáró, a nagyközönség számára is nyilvános nagyszerű Lásho Lecsó koncerten a közönség soraiban ülő gyerekek csakhamar be is álltak zenélni: a saját kézzel készített csörgődobjaik prímán illeszkedtek az autentikus cigányzenét játszó, héttagú zenekar dalainak ritmusszekciójába. A nyolc esztendeje alakult formáció zenészei olyan - a gyerekek számára talán szokatlan - ütőhangszereket is használtak, mint a kanna vagy éppen a kanál...



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!