Hírek

2015.01.27. 18:15

Fa Nándor és Conrad Colman válaszolt a seregélyesi iskolás gyerekek kérdéseire

Seregélyes - Lelkes diákok követik nyomon a Spirit of Hungary útját, több tantárgy, óra is kapcsolódik törekvéseikhez. Minap feltett kérdéseikre lapunk közvetítésével válasz érkezett a fedélzetről.

Tihanyi Tamás

- Honnan a bátorsága? Talán katona volt korábban?

Fa Nándor: - Nem voltam katona, de nem gondolom, hogy a bátorság és a teljesítmény összefüggene a katonai szolgálattal. Amikor még kissrác voltam, mint ti, két dolog mindig vonzott. A természet és a kaland. Valahogy bennem ezek együvé tartoztak. Birkózóból azért lettem kajakos, mert a természetben lehetett csinálni. Nyilván ez az érdeklődési irány kicsit a világ megismeréséről is szólt minden szempontból. Később, mikor már kezdtem magamnak is feltenni kérdéseket, rájöttem, hogy a külvilág megismerésének vágya egybevág önmagam megismerésének vágyával is. Mindig szerettem volna több, más és hatékonyabb lenni másoknál, és ezáltal is növelni az önbecsülésemet. Ezek a fogalmak is együtt járnak, és erősítik egymást. Minél hatékonyabb lettem, úgy erősödött az önbizalmam, ami tovább növelte a vállalásaim szintjét, és ezáltal a hatékonyságomat. A vállalások úgy a sportban, mint az életben további erőfeszítésekre sarkallnak, miután van mihez és kihez mérni a teljesítményt. Mikor már sikeres sportoló voltam, arra is rájöttem, hogy az üres eredmények, illetve a tevékenység önmagában nem elégít ki, kell mögé az a plusz, ami már a saját igényeimnek való megfelelésből fakadt. Kezdtem magam sokkal inkább ahhoz mérni, aki lenni szerettem volna, és nem másokhoz. Innét már engem egyenes út vitt a tengerre, ahol újabb és újabb kihívások értek, és ebben a tevékenységben találtam meg, amit kerestem. Tehát amiért itt vagyok, az az alkotói, a fizikai és a lelki önmegvalósítás véget nem érő folyamatában keresendő.

Conrad Colman: - A bátorság a motivációmból és abból a vágyból adódik, hogy itt lehessek. Ha nem teljes szívvel akarnék a tengeren lenni, talán hazamentem volna, amikor először szembetaláltam magam az óriási hullámokkal. De évek óta dolgozom azon, hogy ilyen lehetőséget kapjak, és nem fordulhatok vissza éppen akkor, amikor a vágyaim teljesülnek. Talán hasonlít ez a katonaságra, mert a veszély pillanatában csak arra gondolhatsz, ami a dolgod, amit tenned kell. Ha félsz, vagy habozol, nagyobb veszélybe kerülhetsz, mintha elsőre megteszed, amit tenned kell.

- Nem fél a viharoktól, a cápáktól?

Nándor: - A félelem bármitől is, legyen az cápa, vihar, idegen kultúra, a tudásunk hiányosságaiból fakad. Amit jól ismerünk, azt tudjuk kezelni, tudjuk magunkat a helyzetnek megfelelően irányítani. Ami veszélyes, attól kell is félni, de a félelem nem szabad, hogy kioltsa a megismerés vágyát. Minél jobban megismerem egy viharnak a természetét, annál nagyobb biztonsággal tudom megélni, túlélni. Egy állatidomár, hegymászó, vagy bázisugró azért nem fél, mert tudja, mire számíthat, megtanulta kezelni a helyzetet és a váratlan szituációkat. Tehát úgy a bátorságunk, mint a biztonságunk azon múlik, azzal arányos, hogy mennyi tudást gyűjtöttünk előzetesen az adott tevékenységgel kapcsolatban. Az iskola arra való, hogy megadja nekünk az alapokat, megtanítson tanulni. A többi már csak rajtunk múlik.

Conrad: - Ha félsz, vagy habozol, nagyobb veszélybe kerülhetsz, mintha elsőre megteszed, amit tenned kell. Az erős szelek gyakran a legjobb barátaim, mert szeretek gyorsan vitorlázni. Óvatosnak kell lennünk a hajóval és magunkkal, de egyáltalán nem félünk a viharoktól. A hajó erős, és mi tapasztaltak vagyunk. A cápa nem jelent veszélyt, egyébként sem mi vagyunk kedvenc eledele. Ráadásul inkább az ember veszélyes a cápákra, hiszen milliószámra pusztítják, és nagyon félő, hogy rövidesen egy sem lesz majd belőlük.

- Teljesítményét miként segíti az ország, amelynek hírnevét öregbíti a világban?

Nándor: - A hajómat azért neveztük el Spirit of Hungary -nak, mert szerettük volna megmutatni a világnak, hogy mire vagyunk képesek távol a hajós kultúráktól, ipartól, lehetőségektől, merően a saját tudásunkra és elszántságunkra hagyatkozva. A világ megértette az üzenetet, és nagyra becsüli a mi teljesítményünket. A magyar állam nem támogat bennünket, legfeljebb rokonszenvvel és biztatással. A rajt előtt Barcelonában meglepetésként ért, hogy telefonon felhívott Orbán Viktor miniszterelnök úr, és sok sikert, jó utat kívánt.

- Van idő ott hajat vágni?

Nándor: - Néhány napja vágtam hajat az óceán kellős közepén. Egy inverterből nyerünk 220 V-os feszültséget, amit az a hydro-generátor által termelt áramból alakít át, így az összes ilyen típusú eszközt tudjuk használni egy bizonyos teljesítményen belül. A hajvágás estemben abból állt, hogy bekapcsoltam a kis hajvágó gépemet, és mentem egy kört a búrám körül.

- Miért hagyta ott az otthon melegét a tengerek veszélyeiért?

Conrad: - Néha én is ugyanezt kérdezem magamtól. Örülök, hogy a tengeren lehetek, éppen azért, mert nem egyszerű. Érdekes, szenvedélyes életet akarok élni, és ez számomra azt jelenti, hogy izgalmas kihívásokkal állok szemben, és megoldást találok a problémákra. Ha otthon maradtam volna, és minden nap ugyanazt csinálnám, unatkoznék. Úgy vélem, számotokra ugyanúgy fontos, hogy találjatok valami izgalmasat az életetekben.

Nándor így zárta üzenetét: - Azt remélem, nagyjából sikerült megválaszolnom a kérdéseiteket, és nem okoztam csalódást. Mindannyiótoknak jó felkészülést kívánok ahhoz a kalandhoz, amit ti választotok, akár elméleti tudomány, akár fizikai megmérettetés legyen is az valamikor.

Conrad hozzátette: - Köszönöm nektek, hogy figyelemmel kíséritek kalandjainkat a Spirit of Hungary-n.

A Jóreménység-fokához közeledik a hajó

A kedd délutáni helyzet szerint eléggé széthúzódott a Barcelona World Race Föld-kerülő vitorlásverseny mezőnye, az élen haladók leggyorsabb (és a Spirit of Hungarynál sokkal könnyebb, még a régi szabvány szerint épült) hajói elhaladtak a Jóreménység-foka mellett, Fa Nándorék továbbra is a hetedik helyen vitorláznak, nagyjából átlagban azonos sebességet igyekezve tartani a középmezőnnyel. Legutóbb két órát kellett dolgozniuk az árbocon. Nándi ezt írta a hajónaplóba: Arról álmodoztam, mikor elkezdtük a felkészülést, hogy majd nem kell az árbocra szaladgálni, minden klassz, megvettük a legjobb felszereléseket, kicseréltem minden olyan elemet, amivel gond lehetett volna, egészséges önbizalommal versenyezhetünk. Hát Most, ha lehet, eszem valamit, és pihenek kicsit. Egyébként biztonságban vagyunk, és megyünk tovább. Az újabb kényszerű javítással Fa Nándor becslése szerint úgy húsz tengeri mérföldet veszítettek ugyan, de a vetélytársak élete sem sokkal kellemesebb a déli vizeken.

Fa Nándor, a mezőny legidősebb, és Conrad Colman, a legfiatalabb tagja a Siprit of Hungary fedélzetén

Sok-sok ezren szurkolnak Nándornak

Ma már bárki, bármelyik pillanatban ott lehet lélekben Nándorékkal a fedélzeten, hiszen a világháló segítségével látható a pillanatnyi pozíció, a sebesség, a Spirit of Hungary-projekt csapata pedig igyekszik minden információt a lehető leggyorsabban megosztani a közvéleménnyel. Olvasónk, Ignáczyi Elek ezrek véleményét fogalmazta meg, amikor lapunknak egy rövid helyzetelemzés után azt írta Nándorékról, hogy Sajnos sok problémájuk akadt, melyek nem növelik optimizmusukat. Rájuk fér a biztatás, szurkoljunk együtt továbbra is, hogy megfelelő szelük legyen. A versenyszakasz nagyobbik része még hátra van, akármi történhet.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!