Hírek

2017.06.23. 18:02

Elstartolt az V. Emlékparki Nyár kulturális programsorozat

PÁKOZD Elstartolt az V. Emlékparki Nyár névre hallgató kulturális programsorozat pénteken délután a Katonai Emlékparkban.

Laci Patrícia

Már hagyománynak számít a Katonai Emlékparkban, hogy a nyár beköszöntével kulturális programokat rendeznek az érdeklődőknek. Idén már ötödik alkalommal szervezik meg az Emlékparki Nyár nevű rendezvénysorozatot, melynek ünnepélyes megnyitóját pénteken délután tartották meg.

Az eseményen Vargha Tamás miniszterhelyettes, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára mondott köszöntőt, aki arról beszélt, hogy kötelességünk emlékezni azokra a hősökre, akik a csatákban, háborúkban harcoltak.

– Egyikőjük sem hősnek született. Ők apák, fiúk, férjek voltak, akik egyszerű tisztes polgári létet, hosszú munkás életet képzeltek el maguknak, de közbeszóltak a háborúk, így mentek, s tették azt, amit tenniük kellett, s hősök lettek – emelte ki Vargha Tamás, aki szerint akkor emlékezünk jól, s őrizzük méltóan a hazánkért harcolók emlékét, ha nemcsak fejet hajtunk, hanem a honvédelemmel kapcsolatos kulturális programokon is részt veszünk.

A megnyitón a Katonai Emlékparkért kitüntetést is átadták, melyet Simon György vehetett át Vargha Tamástól és Görög Istvántól, nyugállományú ezredestől, a KEMPP ügyvezetőjétől.

Az esemény egyik különleges momentuma az volt, amikor Kovács József, a Magyar Köztársasági Érdemrendjével kitüntetett népművelő felajánlott a KEMPP részére egy különleges emléktárgyat, egy vasdarabot, amelyet egy egyszerű kovács mester készített el egy hazavédő fegyvernek még az 1848-1849-es forradalom idején.

A megnyitót kulturális események követték, a látogatók megcsodálhatták Ismail Khayat kurdisztáni festőművész különleges, festett köveit. Az alkotó már idestova 53 éve foglalkozik képzőművészettel.

Az eseményen 18 órától a Magyar Honvédség Központi Zenekarának koncertje emelte az este hangulatát.

Görög Istvántól megkérdeztük, milyen programokra számíthatnak az V. Emlékparki Nyár rendezvénysorozat résztvevői:

– A legnagyobb érdeklődést kiváltó rendezvények a zenei programok, de a katonazenekarok mellett szeretnénk különféle művészeti ágakat is bemutatni. Vendégünk lesz  Meleg Vilmos, nagyváradi színművész két hét múlva. Érkezik hozzánk majd egy üvegművész is, sőt, szervezünk egy kiállítást, amely  Szamár-sziget szellemkatonáiról szól. A programok augusztus 11-ig tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!