Hírek

2017.04.27. 17:25

Vaddisznó: mit tegyünk, ha támad?

Az egyre növekvő vaddisznó-állomány hatalmas károkat tud okozni a mezőgazdaságban dolgozóknak. Manapság pedig már a városokban is megjelenhetnek.

Szanyi-Nagy Judit

- Magyarországon 2016 tavaszán csaknem 102 ezer vaddisznót jelentettek be, ebből Fejér megyében tavaly mintegy 6500 példányt becsültek - mondja Takács Tibor fővadász, majd hozzáteszi: - Bár közel ennyit terítékre is hoztak a vadászok, az állomány nagyságát a vaddisznó szaporasága miatt így is csak szinten tartani tudták.

Ráadásul a vaddisznó jól alkalmazkodik, nincsen természetes ellensége (például medve, farkas vagy hiúz), és bárhol megtalálja a táplálékát, igazi mindenevő. - Itthon a nagyvadak élőhelye általában a termőföldekkel határolt erdő. Ám. mivel a vaddisznó könnyen alkalmazkodik és magas intelligenciával rendelkezik, manapság megjelenésére új területeken is számítani lehet, például a mezőgazdasági területeken vagy a városi környezetben. Ez utóbbi ráadásul kedvező hely számára, hiszen általában jobb a mikroklíma, a zöldfelületeket sok helyen a száraz időszakokban is locsolják, és búvóhelyek, táplálékok is találhatók itt - emeli ki a szakértő.

Exner Izabella vadászként jól tudja, mekkora pusztítást végezhetnek az éhes vaddisznók
Fotó: Szanyi-Nagy Judit


Székesfehérváron ezidáig nem jeleztek vaddisznó-előfordulást a lakók. - Az elvi lehetősége fennáll annak, hogy egy-egy kóborló vagy eltévedt egyed felbukkan a várost övező kiskerteknél vagy valamelyik tó nádasaiban - mondja a fővadász, majd hozzáteszi: - A városi megjelenés elsősorban a külterületeket érinti, például a városok erdővel határos, sok elhanyagolt vagy lakatlan épületet tartalmazó részeit. Az ilyen helyeken célszerű zárható kukákat használni, valamint kerülni a zöldterületre kiszórt konyhai hulladékot és kerti nyesedéket. Fel kell számolni az illegális kommunális és zöldhulladék-lerakókat, le kell kaszálni az elhanyagolt kertek takarást adó aljnövényzetét, valamint meg kell erősíteni, ki kell javítani a gyümölcsösök és kiskertek kerítéseit.

A vadállatok okozta kár nem újkeletű probléma, évtizedek óta küzd vele a mezőgazdaság. - Ma már sokféle módszer áll a rendelkezésünkre a védekezést tekintve. A teljesség igénye nélkül többféle villanypásztor, fényvisszaverő prizmák, szalagok, ultrahangos vadriasztók és szaghatáson alapuló kémiai szerek közül választhatnak a területtulajdonosok. Azonban a védekezésnél célszerű sűrűn váltogatni az eszközöket, szereket, mivel a vaddisznó hamar "megtanulja", hogy ezektől nem kell tartania - tanácsolja a szakértő.

A nagyon sűrű erdőrészeket március-május tájékán érdemes kerülni: a nőstények ilyenkor hozzák világra utódaikat. Általában a malacait védő koca a legveszélyesebb emlős a hazai erdőkben, de a kijelölt úton haladva kicsi az esélye a találkozásnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!