Hírek

2016.05.12. 15:20

Vajon mennyire lesz ünnepi a könyvhét?

Június 9-től 13-áig tart az idei, 87. ünnepi könyvhét, amely egyes vélemények szerint Fehérváron nem is lesz olyan ünnepi.

Szabó Zoltán

Miért is? Nos, például azért, mert június 9-én, csütörtökön megnyitják ugyan a könyvhetet, de a kiadók, könyvtárak, boltok, árusok csak pénteken délután települhetnek ki a Városház térre, és a központi, ünnepi rendezvények csak szombat estig tartanak. Ráadásul, hangzik az újabb kifogás, kitelepülési díjat is kell fizetniük, amitől csak akkor mentesülnek, ha programot, vendéget is „mellékelnek”, ám utóbbit már nekik kell szponzorálniuk. Hozzá az érintetteket is későn értesítették a lehetőségekről. Mindezt Csada Ferenc, a Study könyvesbolt vezetője is megerősítette, hozzátéve, hogy az imént felsoroltak változást jelentenek a korábbi évek gyakorlatához képest.

A 84. ünnepi könyvhét nagyszabású országos megnyitóját 2013-ban Fehérváron tartották, Csukás István író volt akkor a díszvendég

Három fehérvári önkormányzati képviselő, Márton Roland, Ráczné Földi Judit és But Sándor előterjesztést nyújtott be a pénteki, azaz a mai közgyűlésre. Mint írták: ...Szükségesnek tartjuk a korábbi Ünnepi Könyvhét színvonalának megőrzése végett az önkormányzat költségvetését a tartalék terhére a támogatásra felhasználni. Határozati javaslatot is tettek az előterjesztéshez, melynek lényege: A Közgyűlés dönt arról, hogy a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapokon a rendezvény helyszínén a kiadók és könyvkereskedők díjmentesen települhetnek ki. Továbbá: A Közgyűlés a 87. Ünnepi Könyvhét és 15. Gyermekkönyvnapokon azon kitelepülő könyvkereskedő és kiadók részére, akik a könyvhetet plusz programmal (író-olvasó találkozó, dedikálások, játékos foglalkoztató) színesítik, a plusz program megszervezésével összefüggő felmerülő költségeire (író-, költő díja, utazásának költsége, eszközbeszerzés, stb..), számla ellenében, utólagos elszámolással maximum 40 ezer forint + Áfa/kitelepülő támogatást biztosít.

A történtekről megkérdeztük a Fehérvári Programszervező Kft. ügyvezetőjét, Juhász Zsófiát. Ő elmondta, hogy Fehérváron június 9 -13. között rendezik meg a könyvhetet. Június 9-én csütörtökön lesz az ünnepélyes megnyitó a Vörösmarty Társaság termében a Kossuth utcában. Mint mondta, változott a a könyvhét, de - hangsúlyozta - kizárólag szakmai tapasztalatok alapján. A kft. költségvetésében 1,5 millió forint áll rendelkezésre a szervezésre, ami Juhász Zsófia szerint elegendő. A programokat most véglegesítik. Az idei könyves találkozó középpontjában a mese, az illusztráció, az illusztrátori tevékenység áll. Emellett Vujity Tvrtko lesz a sztárvendég, de találkozhatnak az érdeklődők Tóth Krisztinával, a Palinta Társulattal, Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel is

A kft. április 4-én küldött felhívására 12 könyves szervezet jelezte részvételi szándékát. A kitelepülőknek, ugyanúgy, mint a kézműveseknek - mivel kereskedelmi tevékenységet folytatnak -, kitelepülési önköltségi árat kell fizetniük. Ám ha közfeladatot látnak el, azaz bemutató foglalkozást szerveznek, író-olvasó találkozóval színesítik a programot, nem kell megfizetniük... a kitelepülési költséget.

Juhász Zsófia hozzátette: tavaly a csütörtöki megnyitó után nagyon kevés könyves maradt a téren, sok kitelepülő bezárt. A péntek délelőtti programokon csak a szervezett gyermekcsoportok voltak kint. Az idén ezért a programok sorozatát június 10-én pénteken 16 órától indítják.

Az ügyvezető azt is elmondta, hogy ő úgy érzékelte: a könyvesek a megbeszélésen belátták, hogy nem működik a kitelepülés csütörtökön. Szerinte nincs jó üzenete, ha csak két-három könyves tart nyitva. Ezért célszerűbb rövidebb időszakra koncentrálni, de úgy, hogy az maradandó élmény legyen mindenkinek.

Hozzátette: a kitelepülők pontos térképet kaptak, hogy tudják, a kft. mit, hova tervez. Egyeztetik a színpadi programokat is. Szombaton 18 órakor zárják a belvárosi rendezvényt, és a program folytatódik a Bory-várban a Kortárs Művészeti Fesztivál záróprodukciójával. A könyvesek még kint maradhatnak 19 óráig a pavilonokban.

A kérdés csak az, hogy vajon mennyire lesz ünnepi ez a könyvhét, vagy csupán egy vásárnak tekintendő. Információnk szerint a közgyűlés ma dönt arról, hogy napirendre veszi, tárgyalja-e az említett előterjesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!