Hírek

2016.11.29. 20:10

Vajon mit hoz a Télapó? - Teszteltük a csokimikulásokat

Hamarosan felvirrad december 6-a reggele, és a gyerekek csillogó szemmel bontogatják majd szépen letisztogatott csizmáikba belecsempészett Mikulás-csomagjaikat.

Sebestyén Lilla

A kicsiknek célszerű apró csokoládékkal telerakni a pakkot, hogy szépen be lehessen osztani, de szaloncukor, nyalóka, drazsé, vagy müzliszelet, aszalt gyümölcs is kerülhet a csomagba a változatosság kedvéért.

Ez már ízlés dolga. Ami viszont minden, Télapónk puttonyából előkerült édes meglepetés zacskó kötelező tartozéka kell, hogy legyen, az a Mikulás csoki.

Matók Sárát, Forrai Zsoltit és Takáts Hedviget már nem lehet megtéveszteni Szent Miklós legendájával, szánnal és rénszarvasokkal
Fotó: Molnár Artúr

A boltok hetek óta bővítik kínálatukat, mostanra minden nagyobb és kisebb márka Mikulását megtaláljuk az üzletekben, tehát nagy a kínálat, csak győzzön az ember választani. Alapvetően jóval több a tejes változat, de étcsokoládéból öntött finomságokat is találni.

A szupermarketek polcairól ez évben sem hiányoznak a cukor-, szója- és gluténmentes olvadós Mikulások sem, így az ételallergiával sújtott aprónépnek is találhatunk édességet, bár egy kicsivel jobban kell keresni.

Ha a gyermek ragaszkodik egyetlen márkához, természetesen érdemes azt megvenni, mert nem lőhetünk nagyon mellé, de csokimikulás-tesztünkből az is kiderült: bizony nem mindig kapjuk ugyanazt, mint amit megszoktunk egy márkától.

Tavaly találtunk olyan csokinyuszit, mely a tél közeledtével szarvasnak álcázta magát. Idén nem volt ekkora szerencsénk, ez a példány a csomagolása alatt is patás
Fotó: Molnár Artúr

Négy főből álló kóstolóbrigádunk - két felnőtt és két gyermek - ellenőrizte tegnap a kínálatot, egészen pontosan tízféle márkájú csokimikulást. Az igazsághoz azonban hozzá kell tenni, csak a korosabb zsűritagok osztották meg velem szakértői véleményüket, a gyerekek ugyanis megfogták az első kezükbe kerülő figurát, és azt szépen el is nyammogták. (Nem volt panaszuk.)

A választott 40-50 grammos Mikulások különböző árpalettán mozogtak, a legolcsóbbért 139, míg a legdrágábbért 639 forintot fizettünk. Tesztünk során bebizonyosodott, hogy az olcsóbb kategóriák mindegyike növényi zsírral, bevonóval vagy annak hozzáadásával készült, ami az ízükön is igen csak érezhető. Ezekben is van ugyan némi igazi kakaó (10-20 százalék), de ahogy tesztereink is fogalmaztak: még így is ehetetlennek minősülnek.

A fogyasztható - és egyben egészségesebb - csokoládék 30 százalék kakaótartalomnál kezdődnek.

A 70 százalékos - egyben legdrágább, paleo, cukormentes - Mikulás ízlett a felnőtt zsűrinek a leginkább, azonban ez egyáltalán nem volt édes, így véleményük egyöntetű: gyerekeknek nem ajánlanák.

A gyerekek (Dani és Flóra) voltak a legkitartóbbak a teszt során: úgy gondolták, nem elég egyetlen harapás a csokimikulásból. Az egészet meg kell enni ahhoz, hogy az ember igazi véleményt tudjon megfogalmazni az ízükkel kapcsolatban
Fotó: Molnár Artúr

A többi csokoládé Mikulással kapcsolatban az volt a tapasztalat, bizony egyik sem üti meg a márka szintjét, bár egyik-másik igen kellemes.

A leginkább a plusz élvezeti faktorral - ostyával, cukorkával - kevert Mikulások voltak a legízletesebbek, pedig nem volt kiugró bennük a kakaótartalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!