Hírek

2014.09.01. 17:55

Seregélyes-Szőlőhegyen valami nagyon bűzlik

Történetünk olyan panaszügyként indult, mint a többi. Aztán egy hét alatt olyanná kerekedett , amin mi is meglepődtünk.

Zsigó Ferenc

Az amúgy jó levegőjű Öreghegyen (itt most nem a fehérvárit, hanem a Seregélyes-Szőlőhegyen lévő külterületi részt kell érteni) él már jó pár éve Ambrus József és felesége, Julianna asszony. Fehérvárról költöztek a férfi felmenőinek házába. Jól érzik ott magukat, de két éve nagyon bosszantja őket, hogy a szomszéd idősotthon felől állandóan feléjük fújja a szúrós füstöt a szél.

- Két éve, 2012. júniusában tettem először panaszt, s azóta sokszor és sokfelé írtam levelet, nem történt semmi - mondja a férfi.

Ambrusék a kertkapuban. Már két éve füstölődnek...

A házaspár házától mintegy 100 méterre működik az Aranybárka Idősotthon. A mindennapi füstölés onnan ered. Ambrus úr tíz levelet mutatott. Hivatali, hatósági (környezetvédelem, katasztrófavédelem, kormányhivatal, önkormányzat, egészségügyi hatóság) határozatok, végzések, amik többsége szerint nincs semmi gond. A járási hivatal idén májusban 100 ezer forint levegőtisztaság-védelmi bírságot rótt ki, a határozatot azonban Hargitai Sándor, az idősotthon vezetője megfellebbezett, s ennek nyomán a megyei kormányhivatal július 11-én kelt végzésével új eljárásra utasította a járásiakat, ez az eljárás még nem zárult le. Az ezzel kapcsolatos megyei kormányhivatali közlemény az alábbi mondattal zárul: „Az új eljárás folyamatban van, azt az elsőfokú hatóság a másodfokú döntésben előírt iránymutatások szerint végzi, folytatja a tényállás tisztázását, a bizonyítási eljárást. Ennek eredményeként születik új elsőfokú döntés.

”Tájékozódásunk során megtudtuk – mások mellett a seregélyesi polgármestertől, Horváth Sándortól is –, hogy Ambrusékon kívül mások is panaszkodnak a faluban. Az önkormányzatnak is sok gondja van Hargitai Sándorral, bírósági per, birtokvédelmi vita is van köztük.Tegnapi ottjártunkkor találkoztunk a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság szakembereivel. Mint később Sziebert Gergelytől, az igazgatóság vezetőjétől megtudtuk, a NAV megyei igazgatóságára tett valaki névtelen bejelentést, ami élelmiszer-lánc tartalmú volt, így ők mentek ki, mégpedig azonnal.– Csütörtökön, 28-án érkezett hozzánk a panasz, kollégáim tegnap mentek ki az intézménybe komplex vizsgálatot végeztek, aminek nyomán több eljárást kezdeményeztünk – tájékoztatott Sziebert Gergely.– Zárt szeméttárolónak használjuk azt a kis épületet. A benne lévő háztartási szemét szerintem nem veszélyes hulladék – reagált az égetéssel kapcsolatos felvetésekre Hargitai Sándor, az ingatlan tulajdonosa, s egyben az idősotthon vezetője.

– Az egyik gondozott rendszeresen meggyújtja az ott tárolt szemetet, pedig már többször szóltunk neki, hogy ne tegye. A szomszéd megkereshetett volna engem is a panaszával, de nem tette, kérhette volna, hogy ritkábban égessünk, ehelyett ő mindenhol bepanaszolt engem, rám küldte a hatóságokat. Ambrus József egy nyughatatlan ember, nem veszi tudomásul, hogy az együttélésnek vannak szabályai. Ő is éget szemetet, vagy elássa a szomszéd földjén, én mégsem jelentgetem fel.

Hargitai Sándor beszélgetésünk során nem tagadta, hogy több esetben nem volt engedélye az intézményi területen az építkezésre. Ennek ellenére építtetett, bővített, mint mondja azért, mert az engedélyeket kivárni évekig tart, neki pedig gondoskodnia kell az intézményben élőkről.Az építésügyekben illetékes hatóságot is megkerestük. Bóka Viktor fehérvári jegyző elmondta, hogy 2010 óta folyamatosan, több alkalommal került sor az említett területen zajlott és zajló – többségében engedély nélküli – építkezések kapcsán építéshatósági eljárásra. Többször megbírságolták a terület tulajdonosát és végrehajtási eljárás is folyt már ellene. Jelenleg is van folyamatban eljárás az említett terület és azon található egyes felépítmények kapcsán.Tájékozódásunk során adótartozásról is tudomást szereztünk, a NAV és Hargitai Sándor között vita van ennek mértékéről. Beszéltünk a Szociális és gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltsége igazgatójával is. Mátrahalmi Tibor elmondta, kaptak már jelzést az otthon körüli gondokról, ami alapján – bár vészforgatókönyv még nem készült, de – elkezdtek arról gondolkodni, hol helyezik majd el az ellátottakat, ha bezárnák az otthont. Ilyen esetben ugyanis az általa irányított hivatalnak ellátási kötelezettsége van.A „füstös panasz” így dagadt botrányos üggyé. A fejleményekre odafigyelünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!