Hírek

2017.09.04. 14:57

Váli-völgyi vigasságok hetedszer

Vál – A Bíbor néptánccsoport civil egyesületként szervezi hetedik éve az őszi táncos vigasságot, nagy erőfeszítéssel. A hangulat mégis mindig könnyed, felhőtlen.

Zsohár Melinda

A Váli-völgyi vigasságokat a Bíbor néptánccsoport és vezetője, Csókás Elek találta ki hét évvel ezelőtt, s voltak évek, amikor hajszálon múlt, hogy anyagiak híján el nem maradt a rendezvény. A Vál-völgyében, de körös-körül a megyében rengeteg a hagyományőrző esemény, többnyire az önkormányzatok, vagy valamilyen nagyobb pályázat, ritkábban vállalkozások segítségével tudják kigazdálkodni a költségeket.

Csókás Elek csoportvezető

A váli néptáncos találkozó civil szerveződésű maradt, minden elismerés megilleti őket az eredményért, mondta el Bechtold Tamás váli polgármester, maga is vendégként. Az önkormányzat minimális támogatást tud nyújtani költségvetéséből.

A felvidéki Martosról érkezett tánccsoport a váli templom lépcsőjén
Fotó: Zsohár Melinda

A katolikus templom előtti hosszú utca helyileg is alkalmas, jó hangulatot árasztott, a sátrak, óriásbábuk, s a színpad a hajdani vásári forgatagot idézte. Fejér emge e tájéka nem oly markáns néprajzi vidék, mint a matyóké vagy a palócoké, az erdélyi székelyeké, ám a modern időkben erős hagyománytudat és -őrzés jellemzi az itteni iskolákat, s a civileket. Az idei vigasságokon a magas színvonalon táncoló Bíbor kalocsai táncot hozott, színes viseletüket Kalocsa környékén varratták. Bencze Irén és táncospárja, Weing László a még szebb és egyszerűbb ókalocsai viseletet öltötték magukra. A magyar táncokat előadó csoportok mellett mindig jelen vannak a vértesacsai német nemzetiségiek, idén eljöttek a soroksári sváb fúvósok és a rákoskeresztúti tótok is.

A vértesacsai német nemzetiségi tánccsoport lányai sváb viseletben, a Váli-völgyi vigasságok ökörfogatával
Fotó: Zsohár Melinda

Határon túlról a felvidéki Martos (Szlovákia) csoportja csallóközi lakodalmast hozott. A Nyitra és a Vág folyó közötti vidék Mátyusföld néprajzi tája, mondta el Kovács Mária, az együttes vezetője. A martosi viselet különösen díszes, a menyasszony pártája tobzódik a színekben, virágokban. Csehországból érkezett a Demizon néptáncegyüttes, a szlovák határhoz közeli Sztrázsnicéről (még magyaros neve is van), s a muzsikában is áthallik az egykori magyarközeli szomszédság.

A váli Bencze Irén és táncospárja, a tordasi Weing László a Bíbor néptánccsoport tagjai – ókalocsai viseletben
Fotó: Zsohár Melinda

A Lengyelországi Biala Podlaskából 980 kilométert utaztak a táncosok, a mazurka és a polonéz lépéseit, s pompás népviseletüket magukkal hozva. A kapcsolat Csókás Elek személyes ismeretsége révén tart 1983 óta, immár közösségi minőségben.

A vigasság napja előtti estén cseh és lengyel táncházzal teremtették meg a helyi fiatalokkal közösen a jó hangulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!