Hírek

2014.01.29. 16:57

Valóság lett a "szellemsakál"

Székesfehérvár - Kizártnak tartották, még a szakértők is, hogy aranysakált láthatott volna a megyeszékhelyen bárki. Szerdán azonban valósággá vált a "szellemsakál": a gyepmester befogta az Öreghegyen kószáló, egyébként a Bükkben élő vadállatot.

S. Töttő Rita

 

Néhány évvel ezelőtt vetődött fel először olvasói bejelentések nyomán, hogy aranysakál kószál a városban. Akkor azonban komoly bizonyíték nem volt arra, hogy valóban ilyen állatot láttak a fehérvári utcákon, sőt, az állatorvosok is kizártnak tartották, hogy környékünkön  aranysakál éljen. Ám most úgy tűnik, mégis csak igazak voltak a pletykák és a szemtanúk valóban jól látták az itt is, ott is feltűnő állatot. Szerdán ugyanis az Aska Alapítvány gyepmestere befogott egy példányt az egyébként a Bükkben őshonos állatból.

- Több bejelentés is érkezett a napokban az Öreghegyről, hogy rókát láttak a környéken. Az elején még azt mondtuk, nem a mi hatáskörünk, ugyanis a vadállatok befogása a vadászok dolga, de már olyan nagy volt a felháborodás, hogy mégis kimentünk - árulta el Molnár Tamásné, az alapítvány titkára.

Mint kiderült azonban, nem róka az illető, hanem egy aranysakál, amely szemlátomást otthonosan érezte magát a környéken. Nem volt vad, nem volt agresszív, a Bory-várnál sikerült is befogni az egyébként szuka állatot. Molnár Tamásné elárulta azt is: azonnal jelezték az esetet az Állategészségügyi Állomás hatósági állatorvosainak, majd pedig veszettségi megfigyelés alá vonták a ragadozót. Törik is most a fejüket a hozzáértők, vajon hogy kerülhetett ide egy aranysakál, amelynek néhány példánya él a Bükkben, de errefelé semmiképp sem őshonos.

Egyszer már kihalófélbe került ez az állatfaj, ezért amikor kiderült, hogy élnek néhányan a Bükkben, nagy volt az öröm a szakemberek körében. Épp ezért kérdéses az idekerülése, még az is elképzelhető, hogy valakitől megszökött. Ezért várják az esetleges gazdáját, gondozóját, ám ha nincs, nem volt ilyen, akkor a megfigyelés után megfelelő természetvédelmi területet keresnek neki, ahol tovább folytathatja életét a fehérvári aranysakál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!