Hírek

2017.07.03. 18:05

Sok változás lesz a Velencei-tavi szakaszokon, vége a szabadstrandoknak?

A szabad fürdés lehetősége Gárdonyban sem biztos, hogy sokáig tarthatja magát. A természetes fürdőhelyekkel kapcsolatos elvárások komoly költséget jelentenek az önkormányzatnak, amely 2021-re, a Velencei-tavi partfalrekonstrukció végére megújult vízparti képet szeretne tárni a vendégek elé. Ehhez azonban a szokásokat is át kell alakítani.

S. Töttő Rita

Egy nemrég tartott gárdonyi lakossági fórumon derült ki, hogy tavaly óta szigorúbb szabályok szerint tárhatja a fürdőzni vágyók elé a szabad partszakaszokat az önkormányzat. Ám az új helyzetet bizonyos területeken nyaralók, lakosok még egyaránt "szokják".

Erről múlt héten, egy velencei lakossági fórumon már szóltunk: a lényege, hogy egy uniós jogharmonizációs folyamatnak köszönhetően a természetes vizek mentén kijelölt fürdőhelyekre meghatározott, komoly feltételek vonatkoznak, ha fizetős, ha szabadstrandként üzemeltetik őket.

Gárdonyban a Gyöngy utca környékére kerül egy szörfbázis, amely a vízi sportok kedvelőit szeretné a területre vonzani. A közelben régen szabadstrand üzemelt, amelyet megszoktak az emberek, ám mára eltűntek a lejárók, amely több környékbeli nyaraló és lakó számára okoz problémát -hangzott el a fórumon. Tóth István polgármester akkor is, illetve a hírlap kérdésére most is elmondta: a lépcsők azért tűntek el, mert az már nem fürdőhelyként üzemel.

- Ahol nincs kijelölt fürdőhely, oda nem teszünk lejárót, ugyanis azzal azt érnénk el, hogy olyan helyen fürödnek az emberek, ahol az önkormányzat nem felügyeli a partot. Így pedig akár baleset is történhet - árulta el a polgármester, utalva arra a kormányrendeletre, amely mentősöket, illemhelyet, vizesblokkot, zuhanyzót, öltözőt, állandó felügyeletet, a víz átfésülését teszi többek közt kötelezővé a fenntartó számára. Nem is szólva a folyamatos szemétgyűjtésről, fűnyírásról, rongálások megakadályozásáról, rendbetételéről, a vízbe szórt veszélyes tárgyak rendszeres kihalászásáról - sorolta a polgármester, aki szerint elég, ha csak egyszer történik baj, mert valaki beleugrik a nem ellenőrzött vízbe, máris előkerül a fenntartó felelőssége.

A tóparti városvezető szerint egy változtatást azonban sikerült elérniük: - Tavaly egy törvénymódosítás történt, így már nem kell ingyen illemhelyet fenntartani a szabadstrandokon. Lehet díjat szedni érte.

A gárdonyi szakaszon jelenleg öt fizetős és három nem fizetős strand található - most még.

A nagy Velencei-tavi partfalrekonstrukció kapcsán azonban vélhetően már most ősszel megkezdődnek a mederkotrások, a teljes projekt pedig 2021-ig fejeződik be. Ekkor, megeshet, még kevesebb szabadstrand lesz a környéken. Ellenben tervezik sétány és néhány vendéglátós szolgáltatás kialakítását a part bizonyos szakaszain.

- Szerintem a követendő példa a Balaton északi része, ahol gyakorlatilag egy-két kivételtől eltekintve megszűntek a szabadstrandok. Viszont a fizetős részeken minőségibb szolgáltatást nyújtanak a fürdőhelyeken - tette hozzá a polgármester.

A tapasztalat szerint egyébként Gárdonyban a fizetős strandok most is félházzal működnek, ellenben a szabadstrandok, amelyeket a város üzemeltetési társasága tart fenn, ráfizetésesek. Még úgy is, hogy a költségek jelentős részét fedezik az árusoktól beszedett bérleti díjak.

- A tavalyi rendeleti változásokat a mai napig nem tudta még mindenki megszokni, ez természetes annak fényében, hogy tudjuk, vannak, akik az 50-es évek óta ide járnak. A szokásokon azonban változtatni kell, hiszen változott a világ is. Abban az időben nem jártak ezrek, tízezrek a tópartra, az üzemeltetési feltételek is mások voltak - tette hozzá a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!