Hírek

2015.02.20. 18:10

Változik a segélyezés - Az önkormányzatok a hónap végéig alkotnak újat

Székesfehérvár - Jelentős változások lesznek a szociális ellátásban, segélyezésben. Ezekről kérdeztük a kormányhivatal szakembereit.

Tribolt Lajos

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátások rendszere 2015. március 1-től jelentősen átalakul, a járási hivatalok hatáskörébe kerül az aktív korúak ellátása. Az állam és az önkormányzat segélyezéssel kapcsolatos feladatai különválnak.

- Nagyon jelentős változást jelent, hogy a települési önkormányzatok mellett a járási hivatalok intézik a szociális ügyeket - mondja Tanárki Gábor, a kormányhivatal igazgatója. Arra törekszünk, hogy az ellátások folyamatosak legyenek, az ügyfelek ne érezzék meg a változást.

Az igazgató hozzáteszi, hogy a kérelmek a jegyzőknél is leadhatók, de minden településen legalább egy napon van jelen ügysegéd, aki segít kitölteni a papírokat, információkat ad. Vagyis az ügyfélnek nem kell a járási hivatalba beutazni.

Tanárki Gábor igazgató (Fotó: Koppán Viktor)

Lesznek tartalmi változások is. Ezekről Takács Jánosné, a kormányhivatal szociális és gyámügyi hivatalának vezetője tájékoztat. Átkerül a járási hivatalokhoz az aktív korúak ellátása. Ebbe jelenleg a foglalkoztatást helyettesítő támogatás és a rendszeres szociális segély tartozik. A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra való jogosultság feltétel-rendszerében nem történik változás. A támogatás havi összege a 2014. évhez hasonlóan 22.800,- Ft. A foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő személyek továbbra is a járási hivatal munkaügyi kirendeltségével kötelesek együttműködni, a felajánlott munkalehetőséget elfogadni.

A rendszeres szociális segély 2015. március 1-jétől ebben a formában már nem lesz része a szociális ellátórendszernek. A rendszeres szociális segély helyett egy új ellátási forma, az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás kerül bevezetésre.

Takács Jánosné a szociális , gyámhivatal vezetője

Az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatásra 2015. március 1. napjától két jogcím alapján válhat jogosulttá. Az aktív korú személy: aki a Szociális törvény alapján egészségkárosodott személynek minősül, vagyis az az aktív korú személy, aki munkaképességét legalább 67 százalékban elvesztette, aki legalább 50 százalékos mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek az egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg az 50 százalékos mértéket, vagy aki vakok személyi járadékában részesül, vagy aki fogyatékossági támogatásban részesül, vagy

Illetve támogatható, aki 14 éven aluli kiskorú gyermeket nevel feltéve, hogy a családban élő gyermekek valamelyikére tekintettel más személy nem részesül gyermekgondozási támogatásban, vagy gyermekgondozási díjban, csecsemőgondozási díjban és a gyermek ellátását napközbeni ellátást biztosító intézményben, illetve nyári napközis otthonban, óvodában vagy iskolai napköziben nem tudják biztosítani, valamint a kérelmező családjában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem az öregségi nyugdíjminimum 90 százalékát (25.650,- forint) nem haladja meg és a családnak vagyona nincs. A kérelmező által lakott lakás nem minősül vagyonnak.

A jelenleg folyósított rendszeres szociális segélyeket a jegyzők február 28-ig felülvizsgálják. Ugyancsak február 28-ig alkotják meg a szociális rendeletüket az önkormányzatok. A települési támogatások körében az önkormányzatok az általuk támogatandónak ítélet, rendeletükben szabályozott élethelyzetekre nyújthatnak támogatást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!