Hírek

2017.02.22. 23:17

Váltsunk biciklire!

Székesfehérvár - Polányi Péter közlekedéstervezési és forgalomtechnikai tervező szerint Székesfehérváron valóban súlyos a dugóhelyzet.

Majer Tamás

Ennek okát a város úthálózati szerkezetében és a rosszul rögzült szokásainkban kereshetjük.- A városban több „zárvány” terület van, például a történelmi belváros, az alsóvárosi szántóföldek, a Ráchegy, amelyeket mindenkinek meg kell kerülnie, hogy az adott városrész túloldalára juthasson.

Ennek következtében gócpontok alakulnak ki, ahol szinte minden közlekedő egyszerre jelenik meg. Arra senki se számítson, hogy ezt néhány jelzőlámpa átprogramozásával meg lehet oldani.A szakértő az alternatív közlekedési megoldásokat firtató kérdésünkre kínálati alapon nyugvó autóbusz közlekedést és járműváltási pontokat javasolt, ahol autóból buszra, kerékpárra, sőt akár riksára szállhatnánk át.- A biciklizés feltételei adottak, én is minden nap kerékpározom.

Olyan helyzetet kell előidézni, hogy gyorsabb legyen kerékpárral, mint autóval elérni bizonyos pontokat - fogalmazott.Teljes, összefüggő és sűrű kerékpárút-hálózat kialakítását szorgalmazza, ám ehhez elengedhetetlen a megfelelő kiszolgáló infrastruktúra is: A kerékpárutakat fedett, zárható és tiszta tárolók tennék vonzóbbá. Egy korszerű mobilalkalmazásokkal megtámogatott közbringa rendszer is szóba jöhetne, ez különösen hasznos volna a szemléletformáló munkában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!