Hírek

2017.07.10. 14:26

Van, ahol fogyóban a sírhely

Fejér megye - Temetkezni időről időre szükséges, megesik azonban, hogy a köztemetőben kevés vagy elfogy a sírhely. Tapasztalatokról érdeklődtünk.

Bokros Judit

Pusztaszabolcson testületi ülésen hangzott el a probléma: kevés az új sírhely, a sírhelymegváltás elmaradása miatt felszabaduló helyekre pedig nem mindenki temetteti szívesen a halottait.

Szükség van tehát a bővítésre, amelyet a Csányi Kálmán polgármestertől kapott információ szerint terveznek is, viszont még engedélyekre várnak. Az éves üzemeltetési tervükben az alapfeladatokon túl szerepel a temető területének növelése, s annak határozott elkerítése a környező területektől. Ez azért is szükséges, mert vannak, akik a temetői hulladékgyűjtőbe a kommunális hulladékot helyezik el, amit nem szabadna. Szükség lenne továbbá – a megváltozott igényekre tekintettel – egy új urnafal építésére, illetve egy szóróparcella kialakítására. Tervezik még – lehetőleg idén – a régi halotthűtő lecserélését is. Mivel e feladatokat az önkormányzatnak kell finanszíroznia, ezért ütemezve tudnak haladni.

Egy, Pusztaszabolcson és több környező településen – például Adony, Iváncsa, Besnyő, Perkáta – temetkezési szolgáltatást végző cég képviselője, Bognárné Tomasek Edina lapunknak elmondta: a szabolcsi köztemetőben valóban kevés új sírhely van (mint írtuk, itt már kijelölték az új területet), és ez előfordul más településeken is.

A megváltatlan sírhelyek száma Pusztaszabolcson 80-100 közötti, ezekre a jövőben a helyi újságban, országos lapban és a temetőben is felhívják a figyelmet, hogy még legyen esély a megváltásukra. Ha adott sírhely hozzátartozója így sem jelentkezik, akkor körülbelül 1-1,5 év múlva kiürítik a sírt.

A hosszú ideig meg nem váltott régi sírhelyekre a kiürítés után akár újra lehetne temetkezni Fotó-illusztráció: Koppán Viktor

Ezekre az üres helyekre tehát lenne lehetőség temetkezni, de Tomasek Edina tapasztalatai szerint nem mindenhol nyitottak erre. Pusztaszabolcson például jellemzően az új helyeket részesítik előnyben, Iváncsán és Adonyban általában elfogadják a korábban használtat is. Árban nincs különbség – tudtuk meg.

A témában megkérdeztünk több megyei települést, s kiderült az is, mit fejlesztenek.

Sárbogárd

A városban önkormányzati üzemeltetésben működnek a temetők, és amint Sükösd Tamás polgármestertől megtudtuk: elegendő sírhellyel. A múlt évben több fejlesztés történt – derült ki.

Alsótöbörzsökön urnafalat építettek és vizesblokkot alakítottak ki; az úgynevezett Huszár és Varga temetőben az urnafalat bővítették; a Varga temetőben parkolók is készültek; Pusztaegresen felújították a járdát és a kerítést.

Enying

Enyingen a katolikus és a református temető is egyházi kezelésben van. A halottak elhelyezésével nincs gond, vannak még bevonható területek – mondta el Viplak Tibor polgármester. A katolikus temetőben legutóbb a ravatalozó villamos hálózatának javítása, illetőleg korszerűsítése történt meg; s a tervek között új, korszerű ravatalozó építése szerepel. A református temetőben az utakat tették rendbe, és szeretnék tovább javítani a parkosítás mértékét.

Sárosd

Sárosdon jelenleg egy működő köztemető van, és öt lezárt, a halottak elhelyezése nem okoz gondot, azonban a ravatalozó felújításra szorulna – mondta el érdeklődésünkre Dunkl Gergely polgármester. Egyelőre nem küzdenek helyproblémákkal, a temető parcelláit a törvényeknek megfelelően felosztották. A belső ravatalozói függönyöket 2014-ben újakra cserélték. Idén korszerűsítették a hűtőberendezést, elkészült körben a kerítés, így teljesen zárható a temető. Még ebben az évben további vízvételi helyeket létesítenek, ezáltal 150 méteres körben mindenhol lesz vízcsap. A temetői zöldhulladék gyűjtésére is további helyeket alakítanak ki, s terveik között szerepel egy urnafal építése.

A lezárt temetők gondozása sok munkával jár, mivel az elhunytak hozzátartozói már nem gondozzák a sírhelyeket, ezáltal az önkormányzat feladata mindezt megoldani. Idén a puszta-sárosdi temető rendbetétele a kiemelt céljuk – tette hozzá a polgármester.

Seregélyes

A településen pár éve vásároltak egy jelentősebb, 4-5 hektárnyi területet a jelenleg működő önkormányzati temető mellé. A terület előkészítése folyamatban van: javában zajlik a fakivágás, tuskózás és a helyszín teljes rendezése, hogy össze tudják kötni azt a szomszédos temetővel.

– Szeretnénk még az idén olyan szintre hozni a területet, hogy akár már a jövő évtől elkezdhessük ott a temetkezést – mondta lapunknak Horváth Sándor, Seregélyes polgármestere, majd hozzátette: – Szükséges volt már a bővítés. Bár az egyes sírhelyeknél és a többi területen van még hely, a kettes sírhelyek lassan elfogynak.

Pátka

A megyeszékhely-közeli falu jó helyzetben van: temetőit a felekezetek kezelik, a harmadik, egyhektáros „tartalék" területen pedig még nagyon sok szabad hely van, így a kialakításnak köszönhetően még sok-sok évig temethetik ide a községben elhunytakat, mondta el Nagy Dániel polgármester.

Kegyeleti erdő mint alternatív temetkezési forma

A temetőkről és a temetkezésről szóló törvény szerint a köztemető fenntartója a települési önkormányzat, amelynek így feladata, hogy karbantartsa a temető használatához szükséges építményeket, közműveket, utakat, egyéb létesítményeket, valamint a zöldfelületeket, és szükség szerint felújítsa, gondozza azokat, elszállítsa a hulladékot és biztosítsa a vizet. Továbbá a köztemető bővítéséről is a fenntartó gondoskodik, ha szükséges. Ugyancsak a települési önkormányzat dolga, hogy temető lezárásáról, megszüntetéséről gondoskodjon.

Temetkezni természetesen többféleképpen lehet. Egy tavalyi cikk szerint a koporsós temetést egyre kevesebben választják, főleg a fővárosban. Ám már vidéken is 60 százalék körüli volt az urnás temetkezések aránya, településtípustól függően. A szokások megváltozásában nyilván szerepet játszik az ár, de az is, hogy egyre többféleképpen lehet búcsút venni a halottaktól s hamvaikat elhelyezni.

Tatától nem messze létrehozták például az első kegyeleti erdőt, ahol a hozzátartozók az előzetesen kiválasztott fa gyökereihez helyezhetik el szerettük hamvait, lebomló urnában. Itt a természethez való visszatérés csupán egyetlen szempont, hiszen a hozzátartozóknak sem sírkőre, sem sírhelymegváltásra nem kell pénzt költeniük a későbbiekben.

Utóbbi, mármint a sírhelymegváltás ára is több körülménytől (település, temetkezés módja) függ. A fővárosban akár több százezer forintot is kérhetnek egy hagyományos sírhelyért a 25 éves időtartamra. Vidéken is tízezreket kell néhol fizetni, de van, ahol korrekt, 10 ezer forintos árat szabnak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!