Hírek

2015.05.17. 17:07

Vár téri vigasság Seuso-módra

Szabadbattyán - Sokan megcsodálták a Seuso-tál kiállított másolatát, tapsot érdemelt a hagyományőrző, kosztümös katonai bemutató, s a számos zenés-dalos produkció, derűs hangulatot hozott a baráti kör főzőcskéje és vigassága, a kiváló ételekre jól csúsztak a zamatos borok és hűvös sörök.

V. Varga József

- A Seuso-kincs, a késő római ezüstkészlet - amely valószínűleg a Szabadbattyán és Úrhida határában található pannóniai romterületről került elő - a régészeken, tudományos kutatókon, újságírókon és a műkincsvédelmi rendőrségen túl egyre több művészt inspirál alkotásra vezetett körbe a Kula-toronybeli (ejtsd: Kule) kiállításon Tóth Sándor újságíró, a Seuso-kincs ismert kutatója.

Amint Polyák István polgármester a Fejér Megyei Hírlapnak kifejtette: folytatva az elmúlt években nagy sikerrel megszervezett Vár téri vigasságokat, megőrizve annak gasztronómiai tradícióját, az önkormányzat az idén a település történelmi vonatkozásaira is szeretett volna újra rávilágítani. S valóban, visszahozták a korábbi várjátékok hangulatát, és egy igazi meglepetéssel is szolgáltak. Bemutatták Szabadbattyánban is a Seuso-kincs központi kincsleletét, a vadásztálat! Igaz, nem az eredetit, de az eredetivel teljesen megegyező fantasztikus másolatot, Jajesnica Róbert Munkácsy-díjas ötvösművész remekművét.

Polyák István (b) és Tóth Sándor a Seuso-tál másolatával, háttérben a Seuso-palota fantáziafestménye 
Fotó: V. Varga József

A kiállításon, a művész felajánlása mellett más, a kincsek ihlette alkotásokat is felvonultattak. Lapis András szobrász- és éremművész Pelso-Balaton emlékérmét, Veloz Nóra festő-, grafikus- és formaművész akrillal és tűfilccel készített, a Seuso kincseket ábrázoló festményét, s Polyák István festőművész a Seuso-palotát rekonstruáló nagyméretű fantáziafestményét. Tóth Sándor, gyűjteményéből egyéb dokumentumokat és könyveket is felajánlott a szabadbattyáni kiállításra.

- A Seuso-tál másolatát szeretnénk megvásárolni, folynak az egyeztetések, de a mintegy hétmillió forint összegyűjtése nem kis erőfeszítést igényel. Mecénásokat keresünk, szóba került az adománygyűjtés lehetősége is - árulta el Polyák István.

A Vár téri vigasságokon számos történelmi hagyományőrző program és főzőcske várta szombaton az érdeklődőket a Kula-toronynál és környékén. A vigasságok védnöki tisztét Tóth Emil gazdálkodó töltötte be, Dávidné Halász Nóra igazi hopmesterként hol itt, hol ott tűnt fel a forgatagban. Megnyitották sátraikat a kézművesek, a népi kismesterségek művelői, hátul asztalitenisz-csaták zajlottak, a kondérokban válogatott finomságok rotyogtak, a rétesköltemények magukért beszéltek. A főzőcske most nem versenyszerűen zajlott, minden baráti társaság, egyesület, utcaközösség, munkahelyi kollektíva kiváló minősítést érdemelt - emelte ki Tolnai László, az ismert vendéglős, a zsűri elnöke.

A derék vitézek Németh János fegyverkovács portékáit mustrálják

A színpadi fellépések sorát Fazekas Egon (tekerőlant) és Tokodi Tünde (ütőgardon) nyitotta, majd a Pengetős citerazenekar, a Csillámpor együttes és a Fertőszentmiklósi Férfidalkör hangolta a jókedvet. A népek elidőztek az abai kovács üllőjénél, Németh János fegyverkovács helyi történelmi hagyományőrző csoportot toborzott, a látványos katonai bemutatón felvonultak a csőszi haditornások, a tatai vár seymenjei, a budapesti hagyományőrség vitézei, a kapuvári hajdúk és a gartai muskétások, megismerkedhettünk az oszmán viselet legszebb darabjaival.

Az eredeti Seuso-tál majdnem kilenc kilogramm színezüstből készült, és aranyozva van - tudtuk meg Tóth Sándortól. Az eredetivel díszítésében, a figurális ábrázolásokban, méretében és súlyában is megegyezik Jajesnica Róbert ötvösművész munkája, viszont nem ezüstből készült (ennyit nem tudott rászánni), az alapanyaga réz, amit aranyozott.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!