Hírek

2017.02.12. 10:49

Disznótor, kemencés pecsenyével és farsangi fánkkal

Bicske – A mezővárosi hagyományokat őrizve tartottak disznótort a helyiek, a közösségi kemencénél. Úgy zajlott minden, mint régen, mint mindig.

Zsohár Melinda

A közösségi kemence persze sokkal szebb és monumentálisabb, mint amilyenek voltak a házaknál egykoron. Mestermű - látványos, tornyos, romantikus jószág. Sült tágas gyomrában a friss sertéspecsenye, ami ilyenkor a legfinomabb, oldalán a kis zsírfodrokkal. Hét üstház oldalán pöfékelt a kányhacső-kémény, az üstökben húsleves, pontosabban orjaleves gyöngyözött, jó sok zöldséggel, a másikakban töpörtyű sült, tejjel fölengedve a végén, hogy piros legyen az itt-ott bőrkés-húsos, kisült zsírszalonna, nem beszélve az adalékanyag nélküli, kifagyottan hófehér disznózsírról.

Bicskén tovább tartották magukat a gazdálkodói hagyományok. Hiába fekszik a főváros mellett, s hiába innen jártak már százötven éve is annyian az alakuló iparba, szolgáltatásba, a városi emberek éléskamrájának is bizonyult a hely. A disznótartást és -ölést sem felejtették el, a mostani városi tor szervezői is mind emlékeznek gyermekkorukból az otthoni szokásokra. Tavaly egy család ajánlott fel egy kismalacot Szent Istvánra, meséli Bálint Istvánné alpolgármester, ám ők azt kérték, inkább adnak hozzá pénzt, s hízlalják fel farsangra. Így született az ötlet, ami idén folytatódott.

Két hízót dolgoztak fel ezúttal, az egyik majdnem két mázsát nyomott, a másik fele volt a nagynak – Felcsútról kapták ajándékba. Kiss Csaba böllér és társai, Léber Zoltán, Bojtár Attila és Schulmann Tibor a Bicskei Tigers nevet viselik büszkén, s a helyi focidrukkerek lelkes ultrái. Ezúttal fehér melleskötényben parádéztak, azaz dehogyis, dolgoztak, ahogyan öregapjuk, s felmenőik valaha. A fogópálinkát fogás nélkül elköltötték, hiszen levágva érkeztek a jószágok. Pálffy Károly polgármester saját bevallása szerint mindenbe „beleártotta magát", lévén ők is tősgyökeres bicskei család, s bár az elődök iparosok voltak, disznóvágás nélkül náluk sem telt el a tél. Tessely Zoltán képviselő elárulja, tizenhárman harminc éve barátok, a múlt héten disznótoroztak a csákvári Novák-házban, maguk csináltak mindent.

Bálintné Andrea alpolgármester sorolja az itteni szakértőket, a toros káposzták, fasírtok, pecsenyék, hurkák, kolbászok, töpörtyűk és mindennemű pogány étkek tudorait. A Barátság Nyugdíjas Klub asszonyai sürögtek legfőképp Medvei Ida vezetésével, régi históriák nyomán buggyant fel itt-ott nevetés. Konrád Krisztina és férje, Ferenczi József darálják a kolbászt, Iványi Ferenc cserélgette a húsos tepsiket a kemencénél. Eljöttek az óvodások és a férfi dalárdások, a fánkot Határvölgyi Erzsike sütötte. Sósra édeset kíván az ember... A sátorban 200 kemény forintért árusítják a disznótallér nevű pénzt a hivatali hölgyek. Jelképes összegért vásárolhatták meg a toros fogásokat, akik ekkora összeget voltak áldozni hajlandók. Csak abban különbözött ez a tor a házitól, hogy nem maradt semmi az éléskamrák rúdjaira, egy morzsáig elfogyott minden estére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!