Hírek

2014.12.16. 17:55

Karácsonyfa körkép - Mennyiért lehet Fehérváron fenyőfát venni?

Székesfehérvár – Már több hete annak, hogy városszerte kipakoltak a fenyőárusok, de még nem indult be a szezon.

Buthy Lilla

Úgy tűnik, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan legtöbben most is advent utolsó hétvégéjére időzítik a fenyőfa vásárlást. Aki még nem vette meg karácsonyfáját, ne aggódjon, nem maradt le semmiről. Mint mindig, hatalmas a kínálat, így mindenki könnyen megtalálhatja a számára ideálisat. De azért ne hagyjuk az utolsó pillanatra, a nagy roham után félő, hogy már csak a hitványabb, vagy agyontapogatott példányokkal kulloghatunk haza. Útra keltünk, és felkerestünk pár kereskedőt, hogy megkérdezzük őket az eddigi tapasztalatokról, az árakról és a lehetőségekről. Egyetértettek abban, hogy az árak már évek óta nem változtak, és még mindig a lucfenyő a legnagyobb sláger a vásárlóknál, de a földlabdás változat iránt is évről évre nagyobb a kereslet.

Jobban járunk, ha hétvégén felkerekedünk, nehogy a legszebb fákat elvigyék az orrunk elől

A körútunk során többé-kevésbé hasonló árakkal találkoztunk, és a tavalyi árfekvéshez képest nem tapasztaltunk nagy változást. Az árusok szerint az emberek nem igen akarnak többet adni a fáért. Mindenhol megtalálható a három legnépszerűbb fajta, a hagyományos luc, az ezüst, és a nordmann-fenyő.

- Idén is a lucfenyő a legnépszerűbb, az ezüstfenyő már kicsit drágább, de jobban bírja a meleget. Nálam 2000-2500 forint métere a lucnak, 4000-4500 forint körül van az ezüst. Sokaknál a nordmann viszi a prímet, ez a legdrágább változat, 6-7000 forint között mozog. Évről évre azt tapasztalom, hogy kétféle vevő van, az az izgatott törzsvevőm, aki már akkor itt van, amikor még én se. Vagy az, aki utolsó pillanatra hagyja a vásárlást. Inkább hétvégén kelnek útra, mert hétközben munka után már sötét van, és úgy már nehezebb válogatni. Most ezüstvasárnap is nagyon jól ment a piac, hétvégén pedig még nagyobb forgalomra számítok - mondja a Vasalóház hátsó udvarán áruló Ács Attila őstermelő, aki egyébként agrármérnök is és jegyzőként dolgozik. Szerinte idén különösen szépek a fenyők a csapadékos időjárás miatt, remélhetőleg nem is fognak annyira hullani, hisz több vizet vettek fel. Azt javasolja, hogy aki lucfenyőt vagy ezüstfenyőt vesz az tegye vizes vödörbe, meghálálja.

A Sóstói Faiskolánál is hasonlóan szép fák között forgolódunk, a földlabdás változatból többet talál itt az, aki ilyet szeretne. A vágottból itt is a már előbb említett három fajta közül válogathatunk.

- Még nem indult be a szezon, majd csak hétvégén, hiszen, akik panellakásban laknak, nem is tudják hova tenni. Az áraink nem változtak, nem emeltünk. A lucfenyő métere 2000 forinttól 5-6000 forintig mozog, az ezüst 3000-től 7-8000 ezerig, a nordmann fák pedig efölött kezdődnek - tájékoztat Kozma Alfréd árus, aki hozzáteszi, még december 24-én is sok vevő gurul be autójával a vásárra.

Huszár Frigyes és édesapja több mint húsz éve árulnak fenyőfát a városban. Tíz éve, hogy ne kelljen lemenni Somogyba, már a környéken is termesztenek fákat. Most Berzence egyik több mint tíz hektáros területéről vágtak ki fákat, ezek közül választhatunk négy helyszínen is. Baráti árakat látunk kifüggesztve, a lucfenyőnek 1800 forint métere, az ezüstnek 2800, a nordmannak 4500. Hétvégén még meglepetéssel is készülnek a fehérváriaknak, minden tizedik vásárlójuk egy lucfenyőt kap ajándékba, vagy ha más fajtát választanak, a megfelelő méret szerint levonják az árból.

- Szerintem hétvégén vegyük meg a fát, mert ha az utolsó napokig halogatjuk már csak a mindenki által megfogott darabok közül válogathatunk - mondja a Brassói utcában Huszár Frigyes. Hozzáteszi, száraz és hűvös helyen tároljuk a fát, amíg nem kap helyet a lakásban.







Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!