Hírek

2017.08.06. 15:39

Az áru te vagy! - A nyereményjátékok tekintetében szívjóságról szó sincs. Vadásznak rád!

Ha valami ingyen van, ott te vagy az áru – így szól az alapvetés. Vigyázat, csalnak! Ne feledd: az önzőség az ember sajátja. Az elérhetőség közkincs, kíváncsiak az adataidra, vadásznak rád. Nem tőled függ. A jelenség egyidős az internettel. Főként nyeremény-játékoknál adjuk ki, „adjuk el” magunkat.

V. Varga József

Nyertél! – közlik veled. Tedd ezt, vagy ne tedd azt, de add meg az adataidat – írják. Ne gondolkozz! Nyisd meg, másold át, oszd meg! Mást is ránts bele – persze. Ki küldte? Nem ismered. Lokális? Globális? A második mondatban már tetten éred: magyartalan a megfogalmazás. Nem akarod, amit más akar. Hagyjanak békén! Mit tudsz tenni?

Az e-mail címünket rengeteg helyen használjuk, sok helyről kinyerhető – mondja informatikai szakértőnk, Dávid Péter. Mindez cégeknél, intézményeknél, „hivatalos helyeken” többszörösen is igaz: az elérhetőség közkincs.

Ágyból, párnák közül. (Illusztráció)      Fotó: Thinstock

A magánszemély nyereményjátékoknál adja ki, „adja el” magát. Mármint személyes információit. Telefonszámunkat például megvásárolják a közvélemény-kutatók stb. Ha valami ingyen van, ott te vagy az áru.   A nyereményjátékok tekintetében szívjóságról szó sincs. A tét az adataink, melyeket eladhatnak. Az eladónak ezért jó. A vevőnek meg azért, mert minél többen kitöltik a kérdőíveiket, vagy éppen reklámozzák vele magukat.

A legveszélytelenebb ok, ha szimplán forgalmat akarnak. A forgalomnak pedig díja van az interneten is, és van rá mód, hogy a feladó is részesüljön a pénzből. Pusztán, ha megnyitod az e-mailt, már kap x százalékot. Vagy van benne egy link, amit megnyitsz, és átirányít az oldalára, ami tele van hirdetésekkel, felugró ablakokkal. A reklámok feladói szintén fizetnek az illetőnek, hogy megjelenjenek az adott weblapon.

Veszélyesebb az az eset, amikor a következőket olvasod: „Amennyiben ön megnyitja ezt az e-mailt, azzal elfogadja, hogy...” „Amennyiben ön továbbra is használja a szolgáltatást, azzal elfogadja...” És ennek a folytatása lehet: „Minden, címjegyzékben található címet a rendszer automatikusan továbbít a részünkre...” Vagy: „Azonnal futtat minden csatolt fájlt a háttérben...” (és ez lehet vírus is!), avagy: „Engedélyezi, hogy az ön nevében üzeneteket küldjünk...” És máris csapdába estünk!

Azért a „csúnya” leveleknek van egy sémája, és ezt a hatékonyabb levelezőprogramok már képesek felderíteni, ezek kerülnek a spam (kéretlen elektronikus reklámüzenet, levélszemét) fül alá.

Innen folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!