Hírek

2017.08.07. 17:24

Átverések, kettő pont nulla: ha ingyen van, az áru te vagy!

Nyertél! – közlik veled. Tedd ezt, vagy ne tedd azt, de add meg az adataidat. Ne gondolkozz! Nyisd meg, másold át, oszd meg! Kéretlen ajánlatokkal árasztanak el bennünket.

V. Varga József

Amint megígértük, folytatjuk a megkezdett internetes „körutazásunkat”.

Azért a „csúnya” leveleknek van egy sémája, és ezt a hatékonyabb levelezőprogramok már képesek felderíteni, ezek kerülnek a spam (kéretlen elektronikus reklámüzenet, levélszemét) fül alá – emelte ki informatikai szakértőnk, Dávid Péter.

Persze, mindez mégiscsak automatizált, és mint olyan, becsúszhat hiba. Ezért jelzik a különböző oldalakra való regisztrációkor, hogy a spam fülön is nézzük meg az igazoló levelet (hiszen azt kérik benne, hogy kattintsunk egy linkre – ez pedig máris megfelel a spam-szűrő egyik feltételének). Vagy mindennek a fordítottja, és olyan ügyesen írják meg a levelet, hogy ne vegye észre a szűrő. A szűrő úgy működik, hogy megnéz bizonyos dolgokat, és ha azok teljesülnek, akkor ad rá eltérő mennyiségű pontot. Van egy határ, és az azon felüli ponttal rendelkező leveleket a spam fülbe helyezi. Ha a pontok száma nem éri el a határt, akkor megkapjuk a beérkező üzenetekkel.

Visszaélés az adatokkal, online csalás, kéretlen megkeresés           Fotó: Archív

Minden e-mail rendszernek eltérő fejlettségű saját szűrője van. A kisebb cégek (freemail, citromail stb.) szűrői természetesen nem olyan hatékonyak, mint a Google vagy a Microsoft fiókoké – ez is kockázatforrás.

Vigyázat, csalnak! – erősíti meg Dávid Péter. Ne feledd: az önzőség az ember sajátja. Az elérhetőség közkincs, kíváncsiak az adataidra, vadásznak rád. A jelenség egyidős az internettel...

Az internethasználat egyik legfőbb veszélye az, hogy az ott elérhető adatainkat illetéktelenek jogosulatlanul megszerezhetik, továbbíthatják, manipulálhatják, azokat személyiséglopás, akár (például internetes bankművelet vagy vásárlás kapcsán) csalás vagy más bűncselekmény elkövetése céljából használhatják fel, illetve azokkal más módon is visszaélhetnek.

Internetezési szokásaink alapján megismerhető rendszeres tartózkodási helyünk, nyomon követhető mozgásunk. A hirdetők információ-kereséseink alapján megismerhetik fő érdeklődési körünket, fogyasztási szokásainkat, és kéretlen ajánlatokkal áraszthatnak el.

Innen folytatjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!