Hírek

2014.12.15. 21:40

Az internetes vásárlás nem mindig biztonságos

Csak egy kattintás, és meg is van a karácsonyi ajándék. Kivéve, ha semmit, vagy hibás, gagyi terméket kapunk kézhez az online rendelésünk után. Ilyenkor, ha tudunk, éljünk az elállási jogunkkal, vagy tegyünk feljelentést a rendőrségen!

Buthy Lilla

A karácsony előtti időszakot mindannyian szeretnénk a lehető legkevesebb idegeskedéssel tölteni. Az idegbaj azonban párhuzamosan nő azzal, ahogy az időnk fogy. Hogy megússzuk az adventi őrületet, a tömeget, az ajándékokért könyöklést, bármelyik webáruház kínálata vonzóvá válik számunkra. A zsúfolt üzletek helyett a szobánk meghitt melegében, egyedül, vagy szeretteink körében vásárolhatunk be a fa alá. De nem árt vigyázni, a számtalan előny mellett, veszélyei is lehetnek az online rendelésnek. Van, hogy a számlánkról eltűnik a pénz, az áru viszont soha nem érkezik meg. A rend-őrség nyomozóját és a fogyasztóvédelmi hatóságot kérdeztük arról, hogyan ne váljunk csalók áldozataivá.

Geosits Szilvia, rendőr zászlós, nyomozó szerint akkor van probléma, ha az interneten még fantasztikusnak reklámozott termék helyett bóvlit rejt a doboz, vagy ha nem küldik el a kívánt terméket, pedig mi kifizettük. Legkönnyebben úgy válunk áldozattá, ha előre utalunk, ezért ha nem szeretnénk fölösleges kockázatot, akkor inkább vegyük át személyesen a megrendelt árut. Nagy értékű dolgokat inkább ne rendeljünk interneten, főleg ne külföldről, hiszen ha becsapnak minket, így sokkal körülményesebb vizsgálni az ügyet. Aranyszabály, hogy jóhiszeműek ne legyünk, ha egy ajánlat túl szép, értsd túl olcsó, ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nagy valószínűséggel kamu az egész.

Geosits Szilvia nyomozó szerint, ha nem akarunk kockázatot, vegyük át személyesen a terméket

Volt olyan esetünk, amikor egy édesanya egy külföldi honlapról rendelt autót. Hihetetlen áron kínálta egy komolynak tűnő cég, egy profi honlap álcája mögé bújva. A milliókat elutalta, az autó azonban nem érkezett meg. Van, hogy az eladót verik át. Egy másik ügyben egy nagy értékű biciklit adtak postára, a vevő kívánsága szerint Nigériába, a pénz persze nem érkezett meg. Ezt a kerékpárt itthon is el lehetett volna adni mondja a nyomozó, majd hozzáteszi, hogy érdemes vásárlás előtt kutakodni, kitől vásárolunk. Az ismert, regisztrációhoz kötött, webáruházakban meg lehet nézni, milyen értékelései vannak az eladónak, de a vásárlónak is. Hiszen mindkét fél lehet bizalmatlan. Ha valakinek rossz a híre, az mindig gyorsan terjed, így könnyen szerezhetünk információkat a különféle fórumokon. Legyen gyanús. ha valakivel üzletet kötök, de mégis más név szerepel a bankszámlán. Karácsony előtt sokan rendelnek számítógépes játékokat, ám nem egyedi eset, hogy csak hamisított, írott DVD lapul a dobozban. A telefon is nagy sláger az ajándékok sorában, a nyomozó azonban több olyan ügyön is dolgozott már, ahol telefon helyett téglát, vagy homokot találtak mobil helyett. Ha átvernek, érdemes mihamarabb a rendőrséghez fordulni. De az is megeshet, hogy csak egyszerűen nem tetszik az interneten vásárolt termék, vagy ruházati cikk esetén nem jó a méret.

Mit  tehetünk ilyenkor? A fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkárság közleményben figyelmezteti a vásárlókat arra, ha online rendelnek ajándékokat, a kiszállítástól számítva tizennégy napon belül meggondolhatják magukat. Még csak meg sem kell indokolni, és az sem kell, hogy a termék hibás legyen. A fogyasztókat ugyanis elállási jog illeti meg, amelyet írásban kell benyújtani. A terméket saját költségen kell visszajuttatni a céghez, az viszont köteles visszautalni a kifizetett vételárat. Vannak azonban olyan áruk, ahol nincs a vásárlónak elállási joga, így nem árt odafigyelni: ilyenek a romlandó termékek, vagy ha a megrendelt CD-t vagy DVD-t a fogyasztó már felbontotta, esetleg a terméket magánszemélytől vásárolta. Végül, ha a vásárlónak akár az internetes vásárlás miatt támad vitája a kereskedővel, vagy épp szóba sem akarnak állni vele panasz esetén, akkor a békéltető testületek segíthetnek az ügy gyors és ingyenes megoldásában.

Feltörhető bankszámlák

Amit talán már mondani sem kell, hogy semmilyen honlapon ne adjuk meg a bankkártyánk adatait, mert a csalók erre utaznak, és könnyen lecsapolhatják az egyenlegünket. Ne adjunk erre lehetőséget, inkább szeparáljunk el egy keret-összeget, csak internetes vásárlásokra. Az alszámlához tartozik egy virtuális kártya, ezzel lehet regisztrálni az interneten, és így kiküszöbölhetjük, hogy hozzáférjenek a folyószámlánkhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!