Hírek

2013.06.04. 11:56

„A Dunára figyelni kell! Mer a Duna az jön!”

Kedden összeült a megyei Védelmi Bizottság, mert a Duna áradására fel kell készülni.

feol-duol

19:59 Vasárnap este tetőzhet a Duna városunknál. A levonuló árhullámot egy újabb is követheti. 

„A Dunára figyelni kell! Mer a Duna az jön!” - állapította meg Bacsó Péter legendás filmjében Pelikán gátőr. A Duna pedig most nagyon jön! Mint lapunkban is olvashatták korábban Dunaújvárosnál és a környékbeli Duna-menti településeknél is rekordközeli vízszintre számítanak a szakemberek.

Az árhullám elleni védekezés már kedden délelőtt megkezdődött a Szalki-szigeten. A Dunaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Lóki Richárd félig humorosan megjegyezte: enyhe telünk van. A tájékozódok körében ott volt Hingyi László, a területileg érintett önkormányzati képviselő, valamint Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök vezérigazgatója. A megjelenteket főként az érdekelte: milyen mértékű veszélyhelyzetre kell számítani. 

Lóki elmonda, az előrejelzések szerint vasárnap-hétfőre várják a tetőzést, 740-750 centiméteres vízszinttel. A Szalki-szigetet biztosan elönti az áradó folyó, az árvízi helyzet azonban 18-20 napig is eltarthat majd. A szakemberek kettős árhullámra számítanak, ugyanis a Duna vízgyűjtő területein jelenleg is esik, havazik és a következő napokban további nagy mennyiségű csapadékra van kilátás.

Az árhullám miatt szünetel majd a kemping területén zajló építkezés is. Hingyi László lapunknak elmondta, az egyik, tizenkét személye elszállásolására alkalmas faház már áll, és a nyár elején megépül a másik fogadóház is. Az ingatlanokat főként a sport- és horgászturizmus keretében szeretnék hasznosítani, ám családi és baráti rendezvényekre is kiadóak lesznek a komfortos faházak. Az egykor népszerű üdülőhely központjában található kör alakú épületet is felújítják majd. A jövő évben az önkormányzat további két modern, minden igényt kielégítő faház megépítését tervezi. 

A képviselő kérdésünkre elmondta, a Szalki-sziget szabadstrandja az árhullám levonulta után, a takarítást követően várja majd a fürdőzőket. A kempinget és a szabadstrandot is szeptember 1-ig Hunép-Uniszol Zrt. üzemelteti majd.

A sziget strand felöli részén is már felkészültek az árhullámra. A papírgyári szaunát már lezárták és a strandszezonra korábban kitelepített faházak elszállítása is megkezdődött kedden délelőtt.

A szauna falán kis táblák állítanak emléket az utóbbi évtizedek nagy árvizeinek. A fémtáblák tanúsága szerint 1985-ben, 1988-ban, 1991-ben és 2000-ben is rekorközeli vízállást mértek a szigeten.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint június 10-re, hétfőre 740 és 750 centiméter között tetőzik a Duna vízszintje Dunaújvárosnál. Információink szerint az árvíz miatt számos szabadtéri programot elhalasztanak, vagy új helyszínre költöztetnek.
„A Dunára figyelni kell! Mer a Duna az jön!”

19:58 Adony nagy része a fő árvízvédelmi vonal, a 6. főút töltésének szintje alatt fekszik, viszont a gát nagyon erős.

Az árvíz miatt Adonyban is megkezdték a felkészülést. A számítások szerint egészen biztosan víz alá kerülnek a 6. főút (a fő védőgát) és a Duna közötti területen, az úgynevezett hullámtérben lévő hétvégi és lakóházak. 

Ronyecz Péter adonyi polgármester érdeklődésünkre elmondta: már értesítették az itt lakókat és az ingatlanok tulajdonosait, hogy helyezzék biztonságba értékeiket, és keressenek lakóhelyet a város biztonságos helyein, 

Azokat az embereket, akik nem tudnak rokonokhoz, ismerősökhöz költözni, a város helyezi el, mondta a polgármester. Erre a célra a régi polgármesteri hivatal épületét tartják készenlétben. A polgármester már kért egy listát a hullámtérben lakókró, hogy a hivatal intézkedni tudjon.

Ronyecz Péter hozzátette: értesítették a város száz tagú, önkéntes polgári védelmi egységének tagjait is, hogy legyenek elérhetők, ha szükség lesz munkájukra. Adonynál a vízügy szakemberei irányítják a védekezést.

19:07 A  Magyar Honvédség 93.  Petőfi Sándor  vegyivédelmi zászlóaljának, illetve  a 43-as Nagysándor  József  híradó és vezetést segítő ezred   katonái indultak el.   A laktanyában   már nagy volt a készülődés, amikor odaértünk.  A  menetoszlop összeállt, a csípős szélben a   katonák a szükséges felszerelést, ágyakat, ivóvizet  pakoltak  az egyik  teherautóra, a másikra  saját málhájukat.    Az oszlop  hét katonai teherautóból állt,  élén   a felvezető  személyautóval, a végén a mentővel.  A    vegyivédelmisek 20 tagú csapatát Moldován Péter százados, századparancsnok vezette. Elmondta: 

- Reggel fél nyolckor kaptuk a parancsot, hogy segítenünk kell az árvízi védekezésben részt vevőknek. Azonnal összeállítottuk a menetoszlopot, előkészítettük a technikát. 

Moldován századostól megtudtuk, hogy először Tatára mennek, a bázis laktanyába, ott tudják meg a további konkrét tennivalókat. Vélhetően a Dunánál kell segíteniük. Feladatuk: az árvízi védekezésben résztvevő állomány fürdetése... Ezt szó serint kell érteni, zuhanykabinnal, zuhanysátorral.

- Többször végeztünk már ilyen feladatot  tette hozzá a százados  Szinte minden árvíznél ott volt a zászlóaljunk, a vörösiszap katasztrófánál, és a téli vészhelyzetekben is bizonyítottuk, hogy alkalmasak vagyunk a feladatra.

A vegyivédelmisek menetoszlopa délelőtt tíz órakor elindult, a Nagysándor József ezred harminc tagú csapata pedig délután egykor kelt útra Tatára. Parancsnokuk  Tóth András őrnagy, a logisztikai zászlóalj törzsfőnöke. 

- Feladatunk a javak mentése lesz, sáncszerszámokkal szerelkeztünk fel. Az előzetes információk alapján este nyolckor vetnek be bennünket. Azt, hogy pontosan hol és milyen feladatra, a helyszínen mondják meg. 

Tóth őrnagy és emberei is több árvíznél segédkeztek már. Nekik effektív kétkezi munkájuk lesz, ha kell, a gátakra mennek, ha úgy adódik a lakosság értékeit mentik. Valószínűleg három napos váltásban lesznek majd...

17:42 Baptista Szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési csoportja döntött arról, hogy minimum 100 önkéntessel és 10 millió forinttal kíván hozzájárulni az árvízi védelmi munkákhoz.

Pavelcze László vészhelyzet-kezelési igazgató elmondta: Szükség esetén a Baptista Szeretetszolgálat Rescue24 speciális mentőcsapata eszközeit, és akár egy helikoptert is be tud vetni az árvíz elleni védekezésben, a klasszikus humanitárius segélyezési tevékenységünk mellett. Két nappal ezelőtt a cseh Belügyminisztériumnak is felajánlottuk segítségünket.  A Baptista Szeretetszolgálat folyamatosan kapcsolatban áll és egyeztet az országos katasztrófavédelemmel és a helyi védelmi bizottságokkal és az aktuális igények szerint mozgósítja erőforrásait.  A Baptista Szeretetszolgálat az árvízvédelmi csapatához önkéntesek jelentkezését várja. Jelentkezni lehet az [email protected] e-mail címen vagy a 20324-7351-es telefonszámon.  A Baptista Szeretetszolgálat az 1355-ös adományvonalra beérkező adományokat mostantól az árvízi védekezésre különíti el.

15:40 A kisapostagi üdülőövezetben harminckilenc ingatlan tulajdonosa menti a menthetőt, készül már most a házát veszélyeztető árvízre.
Schreiner Béla polgármester és a katasztrófavédelmi kirendeltség szakemberei bejárást tartottak Kisapostag legveszélyeztetettebb részén, a buszfordulótól délre lévő üdülőövezetben kedd délelőtt.

– Felkészültünk a legrosszabbakra is. Száz köbméter homokot, 6400 zsákot osztottunk ki az ingatlantulajdonosok között, és ezer négyzetméter fóliát vittünk ki a helyszínre, amivel le lehet teríteni a homokzsákokból épített gátat, illetve védeni lehet vele az értékeket – nyilatkozta lapunknak a polgármester. Szavaiból kiderült, hogy az önkormányzat részéről mindent megtettek, felkészültek az árvízre, amelyet elég súlyosnak prognosztizálnak a vízügyi szakértők. Kisapostagon harminchét ingatlan kilencven lakója kerülhet nehéz helyzetbe, ha kiönt a Duna, ugyanis a nyaralókban nagyon sokan laknak életvitel szerűen. Schreiner Béla a település internetes honlapján és szórólapon is figyelmeztette őket a veszélyre, és egyebek mellett arra, hogy értékeiket költöztessék a felsőbb szintekre a ház földszintjéről.

15:30 Facebook-csoportot szervezett a Demokratikus Koalíció (DK) helyi csoportja az árvízvédelmi felkészülés jegyében. Mezey Zsolt, az ötletgazda lapunknak elmondta: a közösségi oldalon várják azok jelentkezését, akik egy esetleges árvízi vészhelyzet esetén részt tudnak venni a védekezésben, például homokzsákok töltésében, rakásában. Eddig mintegy kétszáz taggal rendelkezik a facebook-csoport, nevekkel, címekkel, telefonszámokkal. A csoport tagjai vállalták, hogy Dunaújvárosnál és a környező településeknél mozgósíthatják őket a gátak megvédéséhez.

15:22 Kulcs  legérzékenyebb árvízi pontja a község  hajóállomása, ahol a  hétvégére számítottnál kisebb dunai magasság is gondot okozott a korábbi években. Kiss Csaba polgármester szerint  felkészülnek az épület és az abban lévő felszerelés megóvására.

15:14 Már szinte bizonyos, hogy a rácalmási Nagy-szigetet teljesen elönti a Duna a hétvégén, illetve jövő hét elején, és a folyó lesz az úr a természetvédelmi területen. A vadásztársaságok féltik a sziget vadállományát, igyekeznek az árhullám előtt kimenteni a vaddisznók és őzek közül amennyit csak lehet.

13:49 Kedden összeült a megyei Védelmi Bizottság, mert a Duna áradására fel kell készülni.

- Tudomásul kell venni, hogy területeket áraszt majd el a Duna, ez érint majd üdülőket, de állandóan lakott épületeket is - jelentette ki kedden Magosi Lajos ezredes, a  Fejér megyei Védelmi Bizottság katasztrófavédelmi elnökhelyettese. Tájékoztatása szerint főleg Adony, Kisapostag, Ercsi térségéről van szó. Minderről azon a sajtótájékoztatón volt szó, amit a megyei védelmi bizottság rendkívüli ülése után tartottak. Dorkota Lajos, a védelmi bizottság elnöke azért hívta össze a testületet, mert a Duna vízállása elérheti, de akár meg is haladhatja az eddigi legmagasabb szintet. A megbeszélésen ott voltak a martonvásári és a dunaújvárosi járás hivatalvezetői is.

Kiss Jenő, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság megyei szakaszmérnökségének vezetője arról tájékoztatott, hogy a megyében több mint harminc kilométeres szakaszt érint a fokozott figyelem, főleg Adony térségében. A védekezési központ Sina-telep mellett lesz, a 3. fokozatban 50-70 fő dolgozik majd ott, de ha szükséges, tovább emelik a létszámot. A zsilipeket már lezárták, egyeztették az emberi, gépi erőforrásokat.

Dorkota Lajos elmondta, hogy az ártéren lakókat térítvényes levélben értesítik, s kérik értékeik biztonságba helyezését.  Ha kell, akkor az árterületről ki kell költözniük az ott lakóknak. Az esetleges kitelepítést a rendőrség is segíti majd.

Ma már megkezdték a homokzsákok kiszállítását az önkormányzatokhoz, hogy megfelelően tudjanak védekezni ők is. Az önkéntes segítőket a polgármesterek koordinálják. De számítanak a karitatív szervezetekre és a Fejér Önkéntes Mentőszervezetre is.

A megyei védelmi bizottság kéri a lakosságot, kövessék figyelemmel a testület, valamint a vízügyi igazgatóság és a katasztrófavédelem közleményeit. Fejér megyében a www.fejer.katasztrofavedelem.hu és a kormanyhivatal.hu oldalon olvashat friss információkat az árvízi védekezésről, az árhullám levonulásáról. A vízügyi helyzetről a www.ovf.hu oldalon találhat információkat. A Duna egyes szakaszainak vízállás-előrejelzéséről a www.hydroinfo.hu oldalon tájékozódhat.

A Fejér megyei vízfolyások pillanatnyi állapotáról a www.vizugy.hu honlapon, bal oldalon a KDTVIZIG (Székesfehérvár) menüpontot kiválasztva is olvashat. A Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatóit a www.kdtvizig.hu honlapon tekintheti meg. Az esetleges forgalomkorlátozásokról, útlezárásokról a www.police.hu oldalon tájékozódhat. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján további információkat olvashat az árvíz esetén tanúsítandó magatartási formákról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!