Hírek

2016.01.29. 12:03

Védett vasúti várakozó épült Baracskán

Baracska – A vágányok mellett olykor süvítő szélben várakoztak az utasok, s alig vigasztalta őket a gyors utazás és a korszerű vasúti kocsik élménye. Elkészült a szélfogó, s ez jelentős hangulatjavulást hozott.

Zsohár Melinda

Többmilliárd forintos beruházással korszerűsítették a Székesfehérvár-Budapest vasútvonalat, a közlekedés valóban minőségi változást hozott a vonattal ingázóknak. A baracskai peronok azonban kiemelt töltésen, az időjárás viszontagságainak kitett helyen fekszenek, itt kellett várakozniuk az utasoknak. Az állomás épülete a hajnali és az éjszakai órákban szintén zárva van, ez tovább nehezítette az utasok dolgát. Baracska, Kajászó és Vál polgármestere kérte a MÁV-ot, s az országgyűlési képviselőt, hogy segítsenek a gond orvoslásában.

- Az önkormányzat költségvetéséből évi 5-6 millió forintot fordítunk a helyi buszközlekedésre, átlagosan naponta 200-an utaznak rajta bérlettel. A vasútállomásunk a község legszélén található, a 2800 lakosnak legalább tíz százaléka – dolgozók, diákok – utazik vonattal a fővárosba, s a megyeszékhelyre –mondta el Boriszov Zoltán baracskai polgármester. Jó időben megtelik a kerékpártároló, s a parkolóhelyeken sorakoznak az autók, legalább százan vonatoznak még, akik nem autóbusszal érkeznek az állomásra - hajnalban és késő éjjel is. Nem mindegy, naponta milyenek az utazás körülményei. Egymillió 110 ezer forint értékben készült el a védelmet nyújtó két szélfogó a jobb vágány melletti peronon december közepén, tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával valósult meg, a Tárnok-Székesfehérvár vasútvonal korszerűsítés keretében, tudta meg lapunk Loppert Dániel szóvivőtől.

Mohácsi Györgyné kajászói polgármester szintén a bejárók érdekében igyekezett közbenjárni, mert a községből sokan utaznak naponta vonattal. Budapestre inkább a felnőttek járnak, sok kajászói a kereskedelemben keresi kenyerét, Székesfehérvárra a diákok, illetve a kórházba igyekvők használják a vasutat. Bechtold Tamás váli polgármester még jelentősebb számról beszélt: a 2500 lelkes település felnőtt lakosságának legalább a fele ingázik. Mindenkinek előnyösebb, ha tömegközlekedést használják, s ehhez szükséges komfortosabb utazási körülményeket teremteni, vélik mindannyian. Az összberuházáshoz képest csekély anyagi ráfordítás látszólag apróság volt, de az utasok ezt másként értékelik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!