Védett vasúti várakozó épült Baracskán

2016. január 29., 13:01 szerző: Zsohár Melinda
komment
Baracska – A vágányok mellett olykor süvítő szélben várakoztak az utasok, s alig vigasztalta őket a gyors utazás és a korszerű vasúti kocsik élménye. Elkészült a szélfogó, s ez jelentős hangulatjavulást hozott.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Többmilliárd forintos beruházással korszerűsítették a Székesfehérvár-Budapest vasútvonalat, a közlekedés valóban minőségi változást hozott a vonattal ingázóknak. A baracskai peronok azonban kiemelt töltésen, az időjárás viszontagságainak kitett helyen fekszenek, itt kellett várakozniuk az utasoknak. Az állomás épülete a hajnali és az éjszakai órákban szintén zárva van, ez tovább nehezítette az utasok dolgát. Baracska, Kajászó és Vál polgármestere kérte a MÁV-ot, s az országgyűlési képviselőt, hogy segítsenek a gond orvoslásában.

- Az önkormányzat költségvetéséből évi 5-6 millió forintot fordítunk a helyi buszközlekedésre, átlagosan naponta 200-an utaznak rajta bérlettel. A vasútállomásunk a község legszélén található, a 2800 lakosnak legalább tíz százaléka – dolgozók, diákok – utazik vonattal a fővárosba, s a megyeszékhelyre –mondta el Boriszov Zoltán baracskai polgármester. Jó időben megtelik a kerékpártároló, s a parkolóhelyeken sorakoznak az autók, legalább százan vonatoznak még, akik nem autóbusszal érkeznek az állomásra - hajnalban és késő éjjel is. Nem mindegy, naponta milyenek az utazás körülményei. Egymillió 110 ezer forint értékben készült el a védelmet nyújtó két szélfogó a jobb vágány melletti peronon december közepén, tájékoztatott a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF). A beruházás uniós és hazai forrás felhasználásával valósult meg, a Tárnok-Székesfehérvár vasútvonal korszerűsítés keretében, tudta meg lapunk Loppert Dániel szóvivőtől.

Mohácsi Györgyné kajászói polgármester szintén a bejárók érdekében igyekezett közbenjárni, mert a községből sokan utaznak naponta vonattal. Budapestre inkább a felnőttek járnak, sok kajászói a kereskedelemben keresi kenyerét, Székesfehérvárra a diákok, illetve a kórházba igyekvők használják a vasutat. Bechtold Tamás váli polgármester még jelentősebb számról beszélt: a 2500 lelkes település felnőtt lakosságának legalább a fele ingázik. Mindenkinek előnyösebb, ha tömegközlekedést használják, s ehhez szükséges komfortosabb utazási körülményeket teremteni, vélik mindannyian. Az összberuházáshoz képest csekély anyagi ráfordítás látszólag apróság volt, de az utasok ezt másként értékelik.

Zsohár Melinda

2016. január 29., 13:01 szerző: Zsohár Melinda

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...