Hírek

2017.09.05. 19:10

Indul a védőoltási szezon!

SZÉKESFEHÉRVÁR A tanév kezdetével a védőoltások beadása is megkezdődik az iskoláskorú gyermekeknél. A kötelező oltások rendjéről Müller Cecília megyei tiszti főorvost kérdeztük.

S. Töttő Rita

A fertőző betegségek, pusztító járványok megelőzésének lehetőségeit az emberiség régóta kutatja. A védőoltásoknak köszönhetően számos fertőző betegség megelőzhetővé, leküzdhetővé vált, megindulhattak világméretű összefogáson alapuló programok. A fekete himlő felszámolására 1967-ben kezdődött az egész világra kiterjedő program, melynek eredményeképpen 1979 óta nem fordult elő fekete himlő. A Föld himlőmentességét 1980-ban hirdették ki.

A járványos gyermekbénulást az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott 6 régió közül 4-ben, a Föld nagyobb részén felszámolták.

Átoltottság

- Hazánk kiváló járványügyi helyzetének egyik jelentős alappillére a védőoltási rendszerünk, amelynek köszönhetően a védőoltással megelőzhető, súlyos, a múltban akár halálos kimenetelű fertőző betegségek nem jelentenek fenyegetést, mint például a torokgyík, merevgörcs, járványos gyermekbénulás - szögezi le megkeresésünkre Müller Cecília megyei tiszti főorvos, aki elárulta azt is: Magyarországon az életkorhoz kötött kötelező védőoltások átoltottsági aránya 99 százalék feletti.

- Ez azt jelenti, hogy a védőoltásra kötelezett korosztály több mint 99 százaléka megkapja az adott védőoltást. Elenyészően kevés azoknak az aránya, akik súlyos betegségük, állapotuk miatt nem kaphatják meg azt. Őket azonban a közösségi immunitás védi tudjuk meg, ahogy azt is: közösségi immunitás akkor alakul ki, ha az adott betegség ellen a közösség igen magas arányban kapott védőoltást és emiatt a kórokozó nem talál fogékony egyéneket, az adott betegség ebben a közösségben nincs jelen. - Ha azonban az oltatlan személy kikerül innen és olyan területre utazik, ahol a betegség előfordul, egyéni védelem hiányában, ez a közösségi immunitás számára már nem jelent védelmet - hangsúlyozta a szakember.

Müller Cecília: "Hazánk kiváló járványügyi helyzetének egyik jelentős alappillére a védőoltási rendszerünk, amelynek köszönhetően a védőoltással megelőzhető, súlyos, a múltban akár halálos kimenetelű fertőző betegségek nem jelentenek fenyegetést, mint például a torokgyík, merevgörcs, járványos gyermekbénulás"

Erre a védelemre azonban csak az emberről emberre terjedő betegségek esetén lehet számítani. Például a talajban található tetanusz baktérium mélyre hatoló, roncsolt sérülés következtében juthat a szervezetbe, toxintermelése révén okoz súlyos, sokszor halálos megbetegedést. Ellene mindenkinek egyéni védettségre van szüksége egész élete során.

Ha az átoltottsági arány az adott közösségben lecsökken, a fertőző betegségek ismét megjelenhetnek és járványokat is okozhatnak, magyarázza a szakember a védőoltások fontosságát. - A folyamatos magas átoltottsági arány fenntartása az egyéni és a közösségi védelem szempontjából az oltottak és az elenyésző számú, súlyosan beteg, sérülékeny oltatlanok számára elengedhetetlenül fontos - teszi hozzá éppen ezért. De beszélni kell a manapság divatos vonalról is: - Az oltásmegtagadók a védőoltási rendszer igen kisszámú, úgymond "potyautasai", őket is ez a közösségi immunitás védi. A szülők sokszor erre az előbbi kedvező jelenségre hivatkozva nem oltatják gyermeküket.

Életkorhoz kötött

Hazánkban életkorhoz kötötten gümőkór, torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, járványos gyermekbénulás, agyhártyagyulladást és a véráramba jutva súlyos fertőzést okozó Haemophilus b, gennyes agyhártyagyulladást és véráramfertőzést okozó pneumococcus, kanyaró, rózsahimlő, mumpsz, B típusú fertőző májgyulladás ellen részesülnek kötelezően védőoltásban a gyermekek. Folyamatos oltási rendben a gyermekek 2., 3., 4., ezt követően 12., 15., 18. hónapos és 6 éves korban részesülnek védőoltásban. Az első védőoltás a születést követően esedékes, amely a csecsemőkori tuberkulosis súlyos megjelenési formái, a gennyes agyhártyagyulladás és a kiterjedt, szóródó gümőkór ellen nyújt védelmet. Az életkorhoz kötött kötelező védőoltások 6 éves korig folyamatos oltási rendben a gyerekek életkorának megfelelően, a legoptimálisabb időpontban történnek.

Ezt követően 11 éves kortól esedékes védőoltásokat iskolai kampányoltások keretében, elsősorban a gyermekek iskolai osztályához igazodva adják be. A kampányoltások előnye, hogy egy közösség számára gyorsan és egy időben biztosítható védelem - fűzi hozzá a szakember. Az iskolai kampányoltásokra a tanév kezdetén, szeptember és október hónapban kerül sor.

Müller Cecília megyei tiszti főorvos

Az iskolában

A védőoltásokról, azok pontos idejéről a szülőket írásban tájékoztatják. A gyermekek 6. osztályban kapják meg egy oltás formájában a kanyaró, mumpsz és rózsahimlő, egy későbbi időpontban pedig szintén egy oltóanyagban a torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs elleni ismétlő oltást. Ugyanebben az időszakban a 7. osztályosok is számíthatnak oltásra: a B típusú fertőző májgyulladás elleni védőoltás első oltását ekkor adják be, a második oltás a második félévben, márciusban kerül sorra.

- A jól működő védőoltási rendszer és a magas átoltottság jelentősen hozzájárul hazánk nagyon jó járványügyi helyzetéhez - szögezi le végül a tiszti főorvos, hozzátéve: gyermekeink egészségesebben nőhetnek így fel. - Nem kell szembenézniük súlyos, szövődményes, sokszor halálos fertőző betegségekkel.

AZ ÖNKÉNTES VÉDŐOLTÁSOKRÓL

A védőoltási rendszer fontos része a megbetegedési veszély elhárítása céljából önkéntesen igénybe vehető védőoltások. Ezek közül kiemelendő két olyan védőoltás, amelyeknek esedékessége szintén az őszi hónapokra esik.

A human papillomavírus (HPV) elleni védőoltás az átfogó méhnyakrák megelőzési program részeként került bevezetésre.
A program másik fontos eleme a méhnyakrák szűrés.

A human papillomavírusok daganatképző tulajdonságuk alapján magas és alacsony rizikójú csoportra oszthatók. A védőoltás a méhnyakrák kialakulásában legnagyobb szerepet játszó, magas kockázatú HPV ellen nyújtnak védelmet.

A 12. életévüket betöltött, az általános iskola 7. osztályába járó leánygyermekek, iskolai kampányoltás keretében, szülői döntés alapján, térítésmentesen kaphatják a védőoltást. Tavaly nyáron pedig arról döntött Székesfehérvár közgyűlése, hogy a 12. életévet betöltött, székesfehérvári fiúgyermekek ingyenes HPV-oltását a város támogatja. A döntést hosszas egyeztetés előzte meg a székesfehérvári gyermekorvosokkal, szakorvosokkal és szakmai szervezetekkel.

A késő őszi, téli, kora tavaszi időszakban okoz nagyszámú megbetegedést az influenzavírus is. A megbetegedés súlyos szövődményes formái ellen a leghatékonyabb védelmet a védőoltás jelenti. A vírus rendkívüli változékonysága miatt a védőoltásra minden szezon előtt szükség van. Térítésmentesen kaphatnak influenza elleni védőoltást az influenza szövődményes súlyos formái szempontjából veszélyeztetett csoportok, a krónikus betegségben szenvedő 6 hónapnál idősebb gyermekek és felnőttek, az egészségügyi dolgozók, akik foglalkozásuk közben, a fertőzés esetleges átvitelével veszélyeztethetik ápoltjaikat, az emberi és állati influenza vírusok keveredésének megelőzés érdekében az állattartó telepek, baromfi-feldolgozók, vágóhidak dolgozói.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!