Hírek

2016.02.07. 19:02

Vége a biankó vendégkártyának: ki hajthat be mostantól a belvárosba?

– A belvárosban lakók egészen 2015-ig igényelhettek, persze pénzért, úgynevezett vendégkártyát. Így, ha bárki jött vendégségbe, de akár hibaelhárítás, szerelés miatt, akkor csak annyi volt a dolgunk, hogy a kártyával kiballagtunk a belváros szélére, odaadtuk az érkezőnek és így büntetlenül bejöhetett a kocsijával. A gond csak az, hogy idéntől erre a vendégkártyára már előre rá kell írni két rendszámot – mondja Szászi József, aki nem csak a maga, hanem több belvárosban lakó nevében vetette fel a problémát.

Házi Péter

A legnagyobb gond szerintük az, hogy a szerelők vagy nem tudnak bejönni a belvárosba, vagy ha napi behajtási engedélyt vásárolnak, akkor ennek költségét olykor többszörösen is beleszámolják a fizetendő díjba. Ha azonban egy nagyáruház teherautója hozza az új hűtőt, annak a rendszámát sem lehet előre tudni, ennek hiányában pedig nem is lehet rá napi engedélyt kiváltani.

– Mi is hallottunk több visszaélésről, például amikor egy kártyát napi húszan is használtak, értjük, hogy ennek véget kellett vetni. De ha az önkormányzat bevezetne egy olyan vendégkártyát, amire nem kell ráírni a rendszámot, s amiből egyet minden belvárosi társasház igényelhetne, akkor az említett szakemberek vagy a bútorszállítók egyszerűen bejöhetnének a belvárosba – fogalmazta meg többek kérését a tanárúr.

Vége a biankó, rendszám nélküli behajtási engedélyek idejének, állítólag sokan visszaéltek azzal, hogy a rendszámot nem kellett a kártyára írni Fotó: Molnár Artúr

Amint az önkormányzattól megtudtuk, nagyon sok visszaélés volt a korábbi típusú vendégkártyákkal kapcsolatban, ezért szüntették meg a „biankó” kártyát.

Bozai István városgondnok pedig kérdésünkre elmondta, napi 560 forintért, vagy havi 5600 forintért eddig is volt és továbbra is van lehetőség a vendégkártya kiváltására. Ha hibaelhárítás, például gázömlés, csőtörés és hasonlók miatt hajt be a szerelő, akkor a munkalappal ezt igazolni tudja, ez esetben vendégkártya nélkül behajthat a belvárosba. Előre tervezett felújítás esetén viszont valóban meg kell venni a behajtási engedélyt. Ha pedig például hűtőt, bútort hoz a nagyáruház teherautója, akkor annyit kell kérni az ügyfélszolgálaton, hogy ezt áruszállítási időben, azaz vagy reggel 7 és 10, vagy este 17-19 óra között tegye meg. Mint ahogyan a belvárosban működő boltoknak is ekkor van lehetőségük árufeltöltésre.

A belvárosi behajtásokat egyébként nem a Városgondnokság parkolási csoportja, hanem a polgármesteri hivatalon belül működő közterület felügyelők ellenőrzik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!