Hírek

2014.11.23. 20:50

Vége a diákparlamentnek, de az igazi munka még csak most kezdődik

Többek között a mindennapos testnevelést is megreformálnák a tanulók - derült ki a vasárnap véget ért Országos Diákparlamenten.

Sebestyén Lilla

– A társadalom még mindig kicsit úgy látja a diákságot, hogy egy asztalt veregető banda vagyunk, akik csak követelni tudnak. Véleményem szerint ezen a fórumon intelligensen és értelmesen meg tudták diáktársaim fogalmazni a véleményüket, rácáfolva erre a kialakult képre – mondta el Cseh Barnabás az Országos Diákparlament szerkesztőbizottságának egyik tagja, aki a legégetőbb, megoldásra váró kérdésekről is beszélt a záró plenáris ülés utáni sajtótájékoztatón.

A Belvárosi I. István Hunyadi Mátyás Tagintézményében több órán keresztül dolgoztak a diákok, hogy az Országos Diákparlamenten életképes, reális javaslatokat tudjanak benyújtani (Fotó: Koppán Viktor)

Ne szaladjunk azonban ennyire előre, az országos fórum végét ugyanis szekcióülések előzték meg több helyszínen, még szombaton.

Az Országos Diákparlamentre delegált középiskolások itt tizenöt fős csoportokban vitázhattak az őket érintő kérdésekről, majd szedhették írásba javaslataikat. A Belvárosi I. István Középiskola Hunyadi Mátyás Tagintézmény egyik szekciójában például végig igen komoly érveket ütköztettek, nyoma sem volt lazsálásnak. Szóba került például a középiskolások között, hogy engedni kellene a szabad versenyt a tankönyvpiacon, mert a mostani könyvek minősége elfogadhatatlan.

Beszéltek arról is, hogy a diákönkormányzatok jogkörét szélesíteni kellene, és működtetésükre el kell különíteni egy fix összeget. A résztvevők nem siklottak el a tanárok túlterheltsége és a diákelnökök képzésének szükségessége felett sem.

Javaslataik – ahogyan az összes többi szekcióé is – este a csoportok delegáltjai elé kerültek, akik éjszakába nyúlóan dolgoztak azon, hogy a másnapi parlamenti ülésre egy szerkesztett és megvalósítható listával tudjanak előállni.

– Egy negyvenkét pontot tartalmazó dokumentumot tudtunk átadni Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárnak, amit Cser-Palkovics András polgármester még megtoldott eggyel – mondta el Cseh Barnabás, aki azt is hozzátette: A legtöbb vita a mindennapos testnevelés témájában volt. Sokan, sokféleképpen próbálták megoldani a problémát, amit egyébként meg is kell. Hiszen, bár mindennap kell mozogni, ehhez sok esetben nincsenek megteremtve még a feltételek – zárta mondandóját a Győr-Moson-Sopron megyei gimnazista.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!