Hírek

2016.03.04. 18:21

Vége a kilakoltatási tilalomnak

Székesfehérvár – A kilakoltatási moratóriumnak március elsejével vége, ám pusztán ennek lejárta okán nem kezdődnek tömeges kilakoltatások a város önkormányzati bérlakásaiban.

Házi Péter

– Attól, hogy március 1-jével lejárt a december 1-től a következő év februárjának utolsó napjáig tartó kilakoltatási moratórium, még nem kezdődnek a következő hetekben tömeges kilakoltatások a városi tulajdonú bérlakások esetében – mondta lapunk érdeklődésére a mintegy ezer önkormányzati bérlakást kezelő Székesfehérvári Városfejlesztési Kft. ügyvezetője, Guti Péter.

Tavaly sem elsősorban az önkormányzati bérlakásokból történtek kilakoltatások, a moratórium most lejárt, folytatódhat a végrehajtás Fotó: FMH-archív

Ennek az az oka, hogy az elmúlt években az önkormányzati bérlakásban élők körében jelentősen javult a fizetési morál. Az önkormányzat – a tulajdonosi szempontok érvényesítése érdekében – háromnégy éve következetesen ragaszkodik az általa felállított bérlőkiválasztási szempontrendszerhez. Ennek lényeges pontja, hogy már a beérkezett bérlakás-igénylések során igyekeznek előnyben részesíteni azokat, akiknek igazolt jövedelmük van, így valószínűleg tényleg képesek lesznek a lakbért és a rezsit kifizetni. A korábbi évtizedekben általában 3 és 5 év közötti időtartamra szóltak a szerződések, mostanában viszont rövidebb, egy-két éves bérleti szerződéseket kötnek, s ezeket hosszabbítják meg, akár több alkalommal. Ez persze jelentős többletfeladatokat jelent a hivatal számára, ugyanakkor azzal, hogy a lakásbérleti jogviszonyok hamarabb járnak le, a komolyabb nagyságú lakbér és rezsihátralékok kialakulása megelőzhető lett. Így az adósságspirál csapdája is elkerülhető ezzel.

– Mára a lakásbérlők is tisztában vannak azzal, hogy a bérleti jogviszonyuk évente, kétévente történő megújításához az önkormányzat kivétel nélkül megköveteli tőlük a lakbér-, és rezsi-tartozásmentességet. Amikor látjuk, hogy valaki csúszásban van a lakbérrel, igyekszünk vele felvenni a kapcsolatot és megpróbáljuk kideríteni, mi okozza a késedelmet. Ennek ismeretében aztán próbálunk felvilágosítást adni, milyen segítséget és hol kaphat a bérlő – mondta el lapunknak a lakásokat fenntartó önkormányzati cég vezetője. Többfajta segítség is elképzelhető, ilyen például az előrefizetős mérőórák kialakítása, valamint az igen méltányos feltételek mellett biztosított fizetési könnyítések (részletfizetés, halasztás) is, fogalmazott Guti Péter.

Idén – az elmúlt évek tapasztalatai alapján – vélhetően legfeljebb 10-15 esetben indulhat majd a bíróságon végrehajtási eljárás, de – az eddigi gyakorlat szerint – ennek nagy része is egyezséggel – bírósági végrehajtók eljárása nélkül – zárulhat majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!