Hírek

2017.08.15. 18:30

Drogfüggők találkozója Velencén

VELENCE - A Narcotics Anonymous magyarországi szervezete a múlt héten rendezte meg tizenhatodik, évenkénti országos találkozóját.

Majer Tamás

A Zöldliget Általános Iskolában megtartott találkozón három napon keresztül nyitott gyűléseket és szabadidős programokat is tartottak egymás között a szervezet tagjai.A Narcotics Anonymous felépülő kábítószer-függők közösségen alapuló nemzetközi szervezete, amelynek hetente több mint 63 ezer gyűlése van világszerte, 136 országban.

Az eseményen a Névtelen Drogfüggők közül Istvánnal és Zoltánnal azonban nem elsősorban a nonprofit szervezet felépítéséről vagy statisztikákról, hanem sokkal inkább a függőségről mint betegségről beszélgettünk. Ez a társaság olyan emberek közössége, akik számára életük során a drog vált a legfőbb problémává. Rendszeresen találkoznak, hogy segítsék egymást tisztán tartani.- Ide azok járnak, akik kábítószereket használtak.

Van, aki csupán egy napja nem használt, s van, aki húsz éve már, hogy nem nyúlt drogokhoz - vágott bele Zoltán. - A függőség betegségében szenvedő emberek vagyunk, fel tudunk ugyan épülni, de meggyógyulni nem. Napról napra kezelnünk kell ezt a betegséget - avatta be lapunkat sorsába Zoltán.

A szervezetnek körülbelül negyven gyűlése van hetente Magyarországon, az országos találkozón több mint kétszáz függő vett részt.

- Ez a program arról szól, hogy rendben, egyszercsak leáll az ember a szerfogyasztással, de az önmagában kevés. Ezt tudom a saját életemből, én is heroinfüggő voltam - magyarázta István.

- Volt családom, gyerekeim, egzisztencia, kocsi, lakás, minden megvolt. Tiszta voltam ugyan, de nem változtam. Ez a program a változásról szól
- mondta István, aki állítja, hogy bekerülve ebbe a közösségbe, eltűnhet a szer utáni sóvárgás.

- A társaim a gyűléseken tudnak azonosulni velem, hiszen az én betegségem természete, működése ugyanolyan, mint az övék - folytatta István, aki azt is elárulta, hogy Székesfehérváron szerdánként és péntekenként van gyűlés.

- Olyan problémákat vetnek fel az emberek a gyűléseken, amelyeket addig magukkal cipeltek. Akár olyan dolgokat, amelyeket elkövettek, s azt gondolták, hogy ez csak velük fordult elő, ilyesmit csak ők csináltak - vette át a szót Zoli. Ő úgy fogalmazott, hogy ugyan nem mentik fel magukat, de úgy véli, hogy bizonyos dolgokat azért tettek, mert egy olyan betegségben szenvedtek, amelyre nincs ismert gyógymód.

- Ennek tudata lelki megnyugvást ad: nem egy végtelenül elrontott, rossz, gonosz ember vagyok - folytatta Zoltán, s kiemelte, ezzel együtt tisztában van vele, hogy van jóvátételi kötelessége. A változás programjának 12 lépése során a függők célja, hogy feldolgozzák a múltat, majd egy olyan jövőképet alakítsanak ki, amelyben nincs szükség a drogokra.

- A változás mellett rengeteg lelki elv van a programban: őszinteség, nyitottság, hajlandóság, alázat. Úgy gondolom, ha ezeket működtetem az életemben, akkor jobb ember lehetek - vallott István. A tagokat kérik arra, hogy vállaljanak szolgálatokat.

Zoltán példának máris azt említette, hogy az is egyfajta szolgálat, amit azzal vállalnak, hogy akár így, az újságon, a médián keresztül tájékoztatják a társadalom azon tagjait, akiknek szüksége van a segítségre, hogy elérhetőek, ha valaki a függőség betegségében szenved, megtalálhatja őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!