Hírek

2017.08.16. 18:05

Megújul a lepusztult Ifjúsági étterem, mellette uszoda épül - velencei tervek, fejlesztések a jövőben

VELENCE - Az új építési szabályzat életbe lépésével Velence kisvárosias jellege nem vész el - szögezte le megkeresésünkre a polgármester, akitől konkrétan is kérdeztünk: az Ifjúsági étteremről, part menti beépíthetőségről és az új épületek magasságáról.

S. Töttő Rita

A legutóbbi testületi ülésen elfogadott Helyi Építési Szabályzat - melyről lapunk be is számolt - kapcsán merültek fel kérdések a velenceiek körében. A konkrét gyakorlati kérdések, azaz hogy veszélyben van-e a panoráma, épülhetnek-e magas házak, kinő-e a földből az újabb lakópark tömeg, a mai napig foglalkoztatják a lakosságot.

A régi Ifi étterem

A több mint harminc esztendeje épült, mára teljesen lepusztult Ifjúsági étterem épülete, melyet a helyiek csak fehér háznak hívnak, az egyik kérdéses pont, amely egyébként fekete foltként éktelenkedik a Velencei-tó partján. A korábban is magánkézben álló épület - árulta el a Fejér Megyei Hírlap kérdésére Koszti András polgármester - tavaly decemberben gazdát cserélt. Az új tulajdonosnak nem titkolt szándéka, hogy ebből az épületből négycsillagos szállodát alakítson ki - amelyhez plusz egy emelet ráépítést tervez.

- Az építési szabályzat most elfogadott módosításai egyrészt az épület jelenlegi tulajdonságait figyelembe véve módosultak, hiszen a korábbiaknak nem feleltek meg. Másrészt figyelembe vettük a plusz egy emelet ráépítési igényt, a tulajdonos ugyanis így tud költséghatékonyan működtethető szállodát kialakítani - tudtuk meg.

A korábbi építési szabályzat az Ifjúsági étterem kapcsán 20 százalékos beépíthetőséget és 10 méteres építménymagasságot engedett meg. Ez az ingatlan azonban 1983-ban épült, amikor ezeket a szabványokat bizony még nem vették figyelembe: hiszen jelenleg körülbelül 40 százalékos beépítettséggel és 12 méteres építménymagassággal bír.

- A módosítással gyakorlatilag lekövetjük a jelenlegi építettséget - hangsúlyozta a város vezetője, aki szerint ez volt a korrekt út és nem az, hogy bírságot szabnak ki valakire, aki már egy teljesen más tulajdonos, mint a korabeli építtető.

A "fehér házzal" kapcsolatos munkálatok egyébként még nem kezdődtek el - hiszen egyenlőre a tervezés zajlik - a tulajdonost azonban a Székesfehérvári Járási Hivatal már felszólította, hogy kerítse körbe az épületet, amíg nem szüntetik meg az életveszélyes állapotot. Az épület ugyanis vállalhatatlan állapotban van - ezért fontos, hogy végre történjen vele valami, fogalmazott a város vezetője.

A sokak által ismert Ifjúsági szálló Velencén: a tervek szerint felújítják és egy emeletet még ráhúznak
Fotó: Koppán Viktor

Versenyuszoda épül

Akit az étterem mellett építendő uszoda terveiről is kérdeztünk. Az uszoda kapcsán már több mint egy éve rendelkezik az önkormányzat a megfelelő övezeti besorolással, amely az 50 százalékos beépíthetőséget és a 15 méteres építménymagasságot tartalmazza. Ami azonban nem jelenti azt, tudtuk meg, hogy a teljes építmény 15 méter magas lesz, csupán azt, hogy lehetnek ilyen magas pontjai is. A város egyébként nem tanuszodát, hanem versenyuszodát tervez ide, amelyre 1,4 milliárd forintos támogatást a vízilabda szövetség már meg is kapott.

"Apró" teendő még ehhez hozzátenni 600 millió forintot, a teljes beruházás költsége ugyanis 2 milliárd forint. - Az uszoda közel 27 ezer embert szolgál majd ki a kistérségben. A velenceiek és a gárdonyiak jelenleg javarészt Székesfehérvárra járnak úszni, bár már ott is komoly kapacitásproblémákkal küzdenek - hangsúlyozta Koszti András.

Lakóparkok, szállodák

Part menti területet nem adnak el, nem épülnek új szállodák és lakóparkok sem. Új társasház építése egyedül a Kemping utcában merült eddig fel, ám az itt élők igényeit figyelembe véve végül a terveket elvetették - szögezte le kérdésünkre a polgármester, elejét véve az erre vonatkozó találgatásoknak.

Bence-hegyi tervek

Ehhez kapcsolódóan vetődött fel a Bence-hegyi Vörösmarty-pince kérdése is, ahol hosszú évtizedekig működött étterem korábban, ám évekkel ezelőtt - egy időre - bezárt. A tulajdonos, információink szerint az épület felújítását tervezi, amelyhez műemléki szabályokat is figyelembe kell venni.

- Részben a föld alá kerülő látványborászat a terv, ám ahhoz, hogy megkezdődhessen a felújítás, valamint a bővítés és esetleg pályázhasson a tulajdonos felújításra, át kellett sorolnunk gazdasági területté az itt lévő ingatlant - árulta el a városvezető, újból felvetve a témát, amelyről a legutóbbi testületi ülésen is szó esett: "el kell dönteni, hogy Velence identitászavarral küzdő falu marad, vagy igazi várossá válik?"

A kisvárosias jelleg nem vész el, a fejlődés azonban fontos része a településnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!