Hírek

2017.04.09. 09:25

Nem szúrja a szemét? - A szakember szerint nem elég a több kuka

Velence - Nincs olyan része a városnak, ahol ne jelentene gondot az illegálisan elhelyezett hulladék. Sok százezer forintjába kerül ez az önkormányzatnak, a megoldás azonban nagyon nem látszik sehol...

S. Töttő Rita

Az illegális hulladékelhelyezés Velence városában is nagy és állandó problémát jelent. A tapasztalat szerint a kritikus helyek a velencefürdői városrészen ugyanúgy megtalálhatók, mint a Bence-hegyen, az Újtelepen, a Béke úton, a vasút mentén, az autópálya fel- és lehajtó mellett, és egyre több olyan utcából is érkeznek bejelentések, ahol ezt megelőzően nem volt jellemző az illegális hulladékelhelyezés.

Kettő ilyen teherautónyi illegálisan lerakott szemetet kellett összedeni egy nap alatt a városban Fotó: a szerző

Vajon ugyan mi történhetett? Összetett a kérdés, a válasz azonban még várat magára...

- Annak ellenére, hogy több alkalommal felhívtuk a figyelmet az illegális hulladékelhelyezéssel kapcsolatos problémákra, jelenleg is napi rendszerességgel kell összegyűjtenünk a közterületekről a zsákokban otthagyott lakossági kommunális hulladékokat, a zöldhulladékokat, illetve az építési törmelékeket - taglalta a témát Vandlik Csaba, városüzemeltetési és városfejlesztési osztályvezető, aki szerint a tavalyi évben többször is előfordult, hogy egyetlen nap alatt két teherautóra való illegálisan elhelyezett hulladékot gyűjtöttek össze a város közterületeiről.

Ez megdöbbentően nagy mennyiségnek tűnik ebben a kis városban.

- Amennyiben e téren nem tapasztalunk pozitív irányú változást, úgy biztos vagyok abban, hogy az önkormányzatnak a tavalyi évhez hasonlóan az idén is több százezres plusz költsége keletkezik majd az illegális hulladékelhelyezéssel kapcsolatban - tette hozzá az osztályvezető, aki úgy véli, a pozitív irányú változásnak olyan közös érdeknek kell lennie, amelyhez nem elegendő csak az, hogy az önkormányzat majd úgyis összegyűjti a zsákszámra eldobált szemetet, nem elegendő a közterületre kihelyezett hulladéktárolók számának növelése, ehhez más is kellene.

A szakember szerint a legfontosabb tényező más: főként, mondja, szemléletváltásra, felelősségteljesebb, környezettudatosabb gondolkodásra lenne szükség ezen a területen. Természetesen mindenki részéről! - tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!