Hírek

2013.04.27. 15:28

Velencén járt a 110 milliós baptista közösség vezetője

Velence – A Magyarországi Baptista Egyház péntektől vasárnapig a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő Zöldliget Általános Iskolában rendezte közgyűlését, lelkipásztori és munkakonferenciáját.

Tihanyi Tamás



Balról: Szilágyi Béla, a szeretetszolgálat főigazgatója, John Upton, a Baptista Világszövetség elnöke és Szenczy Sándor, a szeretetszolgálat elnöke (Fotó: Tihanyi Tamás)

Történelmi kisegyházként több száz éve részese a magyarok hétköznapjainak a Magyarországi Baptista Egyház. A világ 110 milliós baptista közösségét képviselő John Upton, a Baptista Világszövetség elnöke péntektől három napos hivatalos látogatásra érkezett hazánkba. Pénteken találkozott Balog Zoltán egyházi ügyekért is felelős miniszterrel, és ott volt szombaton Velencén, a magyarországi baptisták országos missziói konferenciáján, az egyébként velencei alapítású Baptista Szeretetszolgálat által fenntartott helyi iskolában. John Upton korábban Kínában volt misszionárius, jelenleg az Egyesült Államok Virginia államában él, és 2010 óta a Baptista Világszövetség elnöke. A Fejér Megyei Hírlapnak elmondta: nagyon büszke arra, amit a Baptista Szeretetszolgálat véghezvitt, hiszen nemzetközi hírű segélyszervezetté nőtte ki magát az alapítása óta eltelt tizenhét év alatt. Intézményfenntartói munkájuk, iskolaprogramjuk pedig nemzetközi összehasonlításban is példaértékű. John Upton hozzátette, 1995-ben járt már Magyarországon és úgy látja, azóta nagyon sokat fejlődött az ország. Örül annak, hogy bár történelmi múltunk pesszimizmusra adhat okot, a korábbi látogatásához képest ma már sokkal több mosolygós arcot vesz észre maga körül, és úgy tapasztalja, a magyarok most sokkal jobban hisznek a jövőjükben, mint tíz évvel ezelőtt.


A missziós konferenciát szombaton meglátogatta Hölvényi György egyházi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár. Köszöntőjében rámutatott: a kormány nagyon komolyan gondolja azt, hogy valóságossá tegye az egyházakkal való párbeszédet, amelynek során meg kell találni a közös célokat. Nagy felelősségnek nevezte, amit a Baptista Szeretetszolgálat az intézmények fenntartásában az utóbbi időben magára vállalt, és ezzel kapcsolatban az államtitkár szerint az államnak nincs más szerepe, mint megtalálni a leghatékonyabb támogatás formáit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!