Hírek

2016.03.19. 13:28

Vérfarkasok ne menjenek túrázni! - Simon György egyik szívszerelme a Velencei-tó, de Amazóniában is többször járt

Dinnyés - Csalinkázna az olvasó egy kenuban, egy kihalt tavon, holdtöltekor? Ha igen, a Velencei-tavon az idén is megteheti. Simon Györgyék évek óta remek vezetett túrákra várják az érdeklődőket.

Kocsis Noémi

Simon György eredeti szakmáját tekintve biológus, a Velencei-tavi Fejlesztési Nonprofit Kft. vezetője, és szívügye, hogy minél többen megszeressék a Velencei-tavat. A kétgyermekes apuka már több éve vezet feleségével tematikus túrákat a tavon, de nem riad vissza akkor sem, ha kissé vadabb vízen kell megmaradnia: harmadszor tért vissza karácsony előtt ugyanis Amazóniába, és a Rio Negrón kenuzott másodmagával, nagy kalandokat átélve. Kerülgettek a lábon veszélyes sebeket ejtő tüskés rájákat, kerestek éjszakai táborozóhelyet kis sátruknak a sűrű bozótosban, futottak agresszívan támadó, fájdalmasakat csípő darazsak raja elől, eveztek indián területeken és keskeny vízfolyásokon. Éjszakánként igazi, fényszennyezés-mentes égbolt alatt hajtották álomra fejüket.

Apró, ám szapora vérszívóhadnak volt kitéve György a Rio Negrón, de felvette velük a harcot. Fotó: Facebook

Simon Györgynek azonban legalább ekkora szívszerelme a Velencei-tó. Most költözik családjával Dinnyésre a megyeszékhelyről, s naptárjában általában minden nyári hétvége foglalt, vezetett tematikus túráik ugyanis egyre népszerűbbek. A diákok akár az osztálykirándulásukat is egy „kenuba", illetve több kenuba szervezhetik: egy egész diákcsapat izgatott evezésénél a behajló növényzet között, a felriasztott vízimadarak hirtelen felhúzását figyelve, nos, kevés izgalmasabb kalandot tudnék elképzelni egy iskoláscsapatnak. De rendszeresen hirdetnek húsvéti kenutúrát is, utóbbi sajnos időjárásfüggő, nem mindig sikerült megtartaniuk. Ha idén kegyes lenne az időjárás, március 26-án a tavi zsombékok, növényszigetek között kutathatnánk a színes műanyag tojások után, amelyeket ráadásul GPS segítségével kellene megtalálni. A másfél órás kenuzás végén a megtalált műtojásokért a parton csokitojásokat kaphatunk. De még ennél is izgalmasabbnak tűnik a júniustól induló teliholdas evezés túrasorozat. Ide farkasemberek kivételével gyakorlatilag minden kalandos kedvűt várnak, mondja Simon György. Megszállott bolyongóknak és álmatlanságban szenvedőknek hajnali öttől szerveznek kenutúrákat a tavi nádrengetegbe, de ha nem akarunk magunk mellé vezetőt, akár GPS-es, nagyobb időtartamú kincskereséseknek is részesei lehetünk. A környezetvédelmi látásmódot pedig az őszi tótakarító túrájuk erősíti a látogatókban: októberben általában sok gyermek segít megtisztítani a Velence-tavat. Régebben ezt megszervezték tavasszal is, de mára lemondtak róla: szerencsére télutóra nem gyűlik össze annyi hulladék, mint a nyári szezonban, mert a nyaralók után bizony jelentős mennyiségű, a tóba dobált műanyag palackot és más szemetet kell az önkénteseknek összeszedniük.

A hatéves Simon Száva szarvasbogártúrán. Fotó: ExpedícióVelenceitó

Györgyék alapították és hozták létre a két éve üzemelő Akváriumházat is, amely, ha kis léptékben is, de a tó halgazdagságát hivatott bemutatni. A szitakötő-kereső túrán itt például meg lehet figyelni a rovar lárvaállapotát, hogy aztán a kenuba szállva a szivárvány ezer színében pompázó lény élőhelyét is feltérképezzük. Az ismeretterjesztés valamennyi túrának nagyon fontos része - persze a szórakozás mellett.

- Hát igen, a vízhez kötődünk erősen - foglalja össze tevékenységüket és célkitűzéseiket a biológus, akinek két gyermeke is a természetszeretet jegyében nő fel. Nyolc- éves fia környezetvédelemre szakosodó osztályba jár, hatéves kislánya pedig lelkesen tanulmányozza a körülöttük lévő élővilágot. Amúgy, ha nagyobb biztonságban éreznénk magunkat egy zárt járműben, nagyszombaton, szintén 10 órakor egyórás sétahajókázáson is megkereshetjük azokat a húsvéti tojásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!