Hírek

2012.10.10. 07:47

Vértesi Környezetvédelmi Központ a fenntartható fejlődésért

Pusztavám - Vértesi Környezetvédelmi Központ. Ezt az elnevezést viseli a furcsa épület, mely a közelmúltban nyílt meg a településen. Engedve a kiváncsiságnak, belülről is körbenéztünk.

B. Kiss László

Szokatlan küllemű épület véteti észre magát Pusztavámon,  a művelődési ház szomszédságában. A Vértesi Környezetvédelmi Központra kereszelt, a közelmúltban átadott intézmény funkciója is újszerű. A létesítményt a Régiók Fejlesztéséért Egyesület építette. A civil szervezet egy uniós pályázaton 90 millió forintot nyert a fenntartható fejlődés propagálásra, s ebből  az összegből 55 milliót tett  ki az épület megvalósítása. Az épületé, amely maga is a fenntartható fejlődés szellemében készült, miként azt  kalauzunktól, Jaksa Tamás projektmenedzsertől megtudtuk. Homlokzatát fa borítja, belépve pedig  - a várakozással ellentétben  -  nem tágas előcsarnokban, hanem keskeny folyosón találjuk magunkat.    Ez a gang a parasztházak tornácát szimbolizála - magyarázza Jaksa Tamás. Erról a folyosóról nyílik az iroda, a vécék, a manzárdra vezető lépcső, és a méretes előadóterem. Ez utóbbi végében, tolóajtó mögött található a ház szíve, a gépészet.

A tágas épületet hőszivattyú hűti és fűti, de nem a talán jobban ismert talajszondás, hanem olyan, levegő-levegőnek nevezett, amelynek működése a klímához hasonlítható. A hőszivattyút elektromos áram működteti, de üzemeltetése így is harminc százalékkal olcsóbb, mint egy gázkazáné. Ha a külső hőmérséklet mínusz öt fok alá száll,  a hőszivattyú hatásfoka romlik, ezért a rendszer automatikusan átvált a pellet kazánra. Ez ugyancsak gazdaságosabb a gáznál, és elég hetente egyszer utánatölteni, illetve hamuzni. A tetőre napelemet is fölszereltek, ami villamosáramot termel, melyet betáplálnak a hálózatba. Ez évi 100 ezer forinttal csökkenti majd az üzemeltetési költségeket. A  tetőről az  esővizet pedig egy hat köbméteres tartályban gyűjtik, ezzel locsolják majd a kertet. A  létesítmény előadásoknak és egyéb,  a fenntartható fejlődést, a környezetvédelmet szolgáló rendezvényeknek ad otthont. Itt zajlanak majd az iskolák számára meghirdetett  Megyék harca című vetélkedő utolsó fordulói is.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!