Hírek

2015.08.02. 11:52

Vérüket adták a bulizók - Nem az ingyen sör, a segítség a legfőbb motiváció

Székesfehérvár - Nem kellett sokáig agitálniuk a véradás szervezőinek a Fezen fesztivál közönségét: pár ösztönző mondat után, a vártnál is többen feküdtek be a véradó sátorba, hogy segítsenek.

Buthy Lilla

Nyáron általános tendenciának mondható, hogy kevesebb a véradó, ilyenkor a legtöbben szabadságukat töltik, nyaralnak, vagy éppen az unokákra vigyáznak. A kánikula sem kedvez az ellátmánynak , hiszen hőségriadók idején is csökken a véradókedv. A rendszeres véradók mellett, akiket meghívókkal buzdítanak, vegyenek részt a véradásokon, a véradásszervezőknek fontos az utánpótlás is, ezért is tartották fontosnak, hogy a fiatalok nyári lelőhelyén, a fesztiválokon is ott legyenek. Folyamatosan érkeztek a fesztiválozók a véradósátorhoz, a Fezen fesztiválra szervezett kétnapos véradó akcióhoz fűzött remények pedig alig pár órán belül bejöttek: 28 egység vért vettek le ottjártunkig, szombat délutánig. Egy egység négy és fél deci vért jelent, ennyit vesznek le egy véradótól.

- A tavalyi véradáshoz képest sokkal többen jöttek el a véradásra. Tavaly mindössze tizenketten adtak vért ezen a fesztiválon. Most 28 főnél járunk, és látható, hogy mennyi jelentkező áll itt, és vár arra, hogy sorra kerüljön. Egyébként harminc főre terveztük a mai véradásunkat - mondta el kérdésünkre a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei szervezetének egyik véradásszervezője. Laikusként felmerült bennünk az a kérdés is, hogy egy fesztiválon, miként szűrik ki az alkoholt fogyasztó, de lelkes véradókat? Ez az orvos kompetenciája, aki azt mondta, felelősségteljesek a véradók, emiatt nem kellett még senkit elküldeniük. A veszélye persze fennáll annak, hogy letagadják, pedig, aki alkoholt fogyasztott nem adhatna vért. Az egyik fezenező Tóth Krisztián azt mondta, már régóta szeretett volna vért adni, de a hétköznapokon mindig dolgozik. Most a fesztiválon tudatosan időt szakított rá. Egy másik ágyon fekvő véradó, a Bakonysárkányból érkező Herman Dániel pedig miért ne alapon döntött a véradás mellett, életében először.

Sört és ötszáz forintos étkezési utalványt kapnak a véradók, de az önzetlenség a legfőbb hajtóerő  Fotó: Koppán Viktor

- Csak egészséges, nagykorú ember adhat vért. Fontos az is, hogy a véradásra jelentkező meghaladja az 50 kilót. A fesztiválokon a friss tetoválás és piercing is kardinális kérdés: fél évnek kell eltelnie a testékszer, tetoválás megszületése és a véradás között. Egy férfi egy évben négyszer adhat vér. A nőknél a menstruációt is figyelembe kell venni, hiszen akkor a vérveszteség miatt nem vehetnek részt véradáson - tette hozzá a véradásszervező. Az általunk megkérdezett véradáson dolgozók nevei egyébként azért nem szerepelhetnek cikkünkben, mert hivatalosan csak az OVSZ engedélyével nyilatkozhatnak.

Július elsejétől az is adhat vért, aki a kártya felmutatása helyett, csak bemondja a Taj-számát a véradáson. Ez azonban csak azokra a rendszeres véradókra vonatkozik, akiket már az előző véradások alkalmával regisztráltak, és megtalálhatóak a nyilvántartásban. A fényképes személyigazolvány, útlevél vagy jogsi persze nem maradhat otthon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!