Hírek

2017.05.21. 17:31

Kórházi vérvétel, csak hívószámmal

Székesfehérvár – Egy ideje hívószámmal lehet bejutni a kórházi vérvételre. Úgy tűnik, megszűnt az ablakok korábbi ostromlása.

Bokros Judit

A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban egy ideje hívószámos rendszer alapján lehet bejutni vérvételre. Vannak, akik rutinosak, másoknak még újdonság mindez.

Hívószámot már magához a vérvételhez való bejelentkezéshez is kérni kell (legyen szó időpontos, háziorvos által vagy szakrendelésen kért vizsgálatról), nem lehet tehát csak úgy odamenni az ablakokhoz, ahogy korábban. Így aztán láthatóan megszűnt az ablakok előtti torlódás, a betegek hátrébb, az előtér egyéb részein várakoznak, figyelve, mikor jelenik meg hívószámuk a kijelzőn. Ezután leadhatják a papírjukat, cserébe egy pohárban megkapják a vérvételhez szükséges csöveket, majd tovább várakoznak, hogy a már említett hívószámmal sorra kerüljenek. Elsőre kicsit körülményesebbnek tűnik, mint a korábbi rendszer, viszont a tumultus csökkent.

Már a vérvételi papírok leadásához is hívószámot kell kérni
Fotó-illusztráció: Koppán Viktor


A labor szakmai igazgatójától, Kellner Violától megtudtuk: áprilisban vezették be a hívószámos módszert, amelyet részben adatvédelmi szabályok indokoltak. Így a betegeket nem a nevükön szólítva hívják be vérvételre. Céljuk volt továbbá, hogy ne egy helyen álljanak sorba az emberek, és ne torlódjanak föl. Most az előtér több pontján lehet várakozni, a rendszer bevezetésekor plusz székeket raktak ki a folyosóra. A hívószámos megoldás lehetővé teszi azt is, hogy azok a páciensek, akiknek sürgősségi ellátásra van szüksége,  egyszerűbben legyenek irányíthatók a betegfelvételre. A tapasztalatok eddig inkább pozitívak, s ugyan a bejelentkezési ablakhoz való eljutás lassabb lehet, ám utána a vérvétel már viszonylag gyorsan megtörténik.

A forgalom persze így is nagy, ám a rendelkezésre álló helyből ezt tudták kihozni, bővíteni ebben az épületben nem lehet.

A hívószámos rendszer a közelmúltban egy ideig szünetelt, de ennek technikai oka volt. A jövőben így lehet majd bejutni vérvételre, és remélik, hogy az új rendszer valamennyi páciens elégedettségére szolgál majd – tette hozzá Kellner Viola.

Így azért barátságosabb

Tízből kilenc ember biztosan végigszenvedte már a vérvétel, pontosabban az arra való várakozás kínjait. Egy recsegő hangszórón mondták be, éppen kinek hová kell mennie. Nos, ha az ember nem akarta magát heringnek érezni, inkább a folyosó másik végére tendált. Ahonnan viszont semmit sem halott a nevekből. Szóval én úgy vagyok: inkább érezzem magam a hívószámok miatt egy bankban, de legalább ne kelljen háromszor szólítani, mire meghallom.

Házi Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!