Hírek

2017.04.28. 13:20

Veszélyes a vakokra, ha nem szól a jelzőlámpa

Székesfehérvár- Több olyan jelzőlámpára van szükség, amely hangjelzéssel figyelmezteti a látássérült embereket a forgalmas kereszteződésekben, mert e nélkül nem érzik magukat biztonságban.

Kocsis Noémi

Vannak olyan helyek, ahol életüket féltve lépnek le a járdáról. A válaszadók szerint az önkormányzatok, kórházak, rendelőintézetek közelében is hiányoznak a „beszélő” közlekedési lámpák - derült ki a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola felméréséből.

A szervezet azzal készült április 27-ére, a Vakvezető Kutyák Világnapjára, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy melyek azok a budapesti és vidéki városokban lévő közlekedési jelzőlámpás kereszteződések, ahol a látássérült emberek nem érzik magukat biztonságban, mielőtt a zebrára lépnek. Több nagyon forgalmas kereszteződésben nincs beépítve a hangjelző eszköz a közlekedési lámpákba. Erre hívták fel a figyelmet fővárosi, egri, miskolci, szegedi, székesfehérvári válaszadók. Nehéz tájékozódni, amikor villamos sínen és a mellette lévő akár többsávos úton kell átjutni, ezért vannak olyan kereszteződések, amiktől tartanak a látássérült emberek, és inkább elkerülik azokat.

A „beszélő” lámpákkal kapcsolatban sok esetben maguk az érintettek fordulnak a városi tömegközlekedésért felelős intézményekhez. A felmérésből kiderült, hogy Kaposváron sikerült hangjelzéssel ellátni egy lámpát lakossági bejelentésre, míg miskolci és budapesti válaszadók arról számoltak be, hogy nem sikerült változtatást elérniük.

A felmérésből kiderült hiányosságokról az iskola tájékoztatja az adott városokban működő illetékes intézményeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!