Hírek

2015.04.23. 17:09

Veszélyes vegyszerek: Figyelni kell a fiatalokra a takarításkor

Az Országos Közegészségügyi Központ idén külön is felhívja a figyelmet a tavaszi nagytakarítással járó vegyszerhasználat veszélyeire.

Klecska Ernő

Harminc százalékkal nőtt a bejelentett mérgezések száma 2014-ben a megelőző évhez képest, a halálos kimenetelű esetek aránya azonban csökkent. Továbbra sem változott, hogy a véletlen balesetek egy jelentős részében kisgyermek a mérgezés elszenvedője.

A tavaszi takarításkor számtalan veszélyes anyaggal kerülünk kapcsolatba – óvatosan a szerekkel! Fotó: Illusztráció

Az Országos Közegészségügyi Központ Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálata összesítése szerint tavaly 24 141 mérgezéses esetet jelentettek az ellátásában részt vevő orvosok, egészségügyi intézmények. Ez 5 700-al több, mint 2013-ban. A halálos esetek aránya tavaly 0,34 százalék volt, ami a korábbnál 0,5 százalékkal kevesebb. Az esetek nagyobb része tavaly is gyógyszermérgezés volt (62 százalék). Ezt követik az egyéb anyagokkal (23 százalék), ezen belül is főleg alkohollal (az egyéb anyagokon belül ez 84 százalékot képvisel) és az ipari és háztartási anyagokkal (9 százalék) történt mérgezések.

Ez utóbbiaknál az esetek igen nagy hányada hypo-val, illetve az otthon előforduló egyéb tisztítószerekkel (mosószerekkel, mosókapszulákkal, hideg zsíroldókkal), szerves oldószerekkel vagy etilén-glikollal történik. Az ilyen jellegű mérgezéseknek gyakran gyermek az elszenvedője: az ipari és háztartási tisztítószerekkel történt összes mérgezés 40 százalékában 14 év alattiak az érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!