Hírek

2015.06.11. 05:13

Veteránautók és -motorok Szabadbattyánban: Jeep Willys, Chevrolet, Zündapp

Szabadbattyán – Letűnt korok autói és motorjai között barangolunk, a férfiemberek egyre csak azokról a csodálatos masinákról mesélnek. A veterán járművek felvonulása szemet-lelket gyönyörködtet, az úrhidai kirándulás magával ragadó.

V. Varga József

Az 1954-es Morris Minor 1000-esre sokan felfigyeltek, maga a krónikás is, s így tanúja lehetett a nagy találkozásnak. A kétajtós szedán első és harmadik tulajdonosát a vak véletlen vezérelte éppen ezen a szombaton a battyáni randevúra.

A martonvásári Varga Károly szeretettel simogatja egykori kocsiját, amely 1993-tól négy évig volt az ő birtokában. A jobbkormányos másfél éve került harmadik gazdájához, a nagyrécsei Döbörhegyi Józsefhez. A két szaki a motorháztetőt felnyitva beszéli végig tüzetesen a tudnivalókat; a tulaj felesége, Marika lelkesen fotózza őket. Beletörődtem – jegyzi meg mosolyogva –, Jóska reggel lemegy a műhelybe, este meg feljön.

Első ízben rendeztek veteránautó és motoros találkozót Szabadbattyánban, az Árpád utca teljes hosszában. Az ötletgazda, Pilaszanovich Pál és a fő szervező, Cseh Márta, a művelődési ház vezetője úgy érzi, a hagyományteremtés sikeresnek bizonyult, jövőre folytatni kell.

Akit nem csapott meg a régi járgányok benzingőze, nem értheti ezt az egészet – magyarázzák a gépész urak. A ma veteránautói az egykori járműgyártás gyöngyszemei. Minőség és forma, az adott kor technikája és technológiája – az oldtimer kocsiknak lelkük van! Szépséget és eleganciát sugároznak, stílust és értéket képviselnek. A veteránautó-tulajdonosok bibliája ez.

A kék-fehér, egykori rendőrségi Volgát a fehérvári Csizmadia Károly mutatja a népeknek. Az 1986-os, 1000 köbcentis K100 RT BMW motor 100 lóerőt tud, amint a kislángi Matern Imre és párja, Ilona mondja: még eredeti rajta a bordó színű fényezés. Még hogy nem jár autóbusz Battyán és Úrhida között! – tréfálkozik az egyik atyafi. Az Ikarus 31-es retro busszal Fung Lászlóék ugyanis utasokat is hoztak vissza a bázisra. A sárszentmihályi Nemes Zoltán igazi kuriózummal büszkélkedhet: az 1941-es amerikai Willys MB Jeep a második világháborúban szolgált.

Délutánra aztán az is kiderült, hogy a szépszámú látogató mely autó- és motorszépségre adta a legtöbb voksot. A legszebb négykerekű cím a táci Fehér Dániel Chevrolet Camaro kupéjának dukált, a legszebb kétkerekű cím pedig a székesfehérvári Spang Tibor háborús veterán, Zündapp oldalkocsis motorjának.

A színes kísérőprogramok mindenki kedvére szolgáltak: autószalonok bemutatója, tesztvezetés, játszóház. A színpadi fellépők sorát a Kid Rock and Roll pörgős produkciója nyitotta, majd a Gorsium művészeti iskola műsora került sorra. A dögös divatbemutató után a HaSzüNa underground zenekar nyomatta ezerrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!