Hírek

2016.08.31. 18:10

A becsengetés napja

Velencén országos tanévnyitót, Fehérváron városit tartottak tegnap. Eljött a nap, ma becsengetnek.

Szabó Zoltán

A Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskolában és Kollégiumban, Velencén, a Földművelésügyi Minisztérium, illetve a tárcához tartozó szakképző iskolák országos tanévnyitóját rendezték. Meg is hívták az ország különböző részeiben működő intézmények vezetőit, az udvaron ott parkolt például a mátészalkai Boross László szakképző iskola furgonja is. A nyitó ünnepséget pedig velencei diákok és martonvásári ifjú táncosok műsora színesítette. Turcsányi Sándorné, a velencei intézmény igazgatója köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy tavaly ünnepelték az iskola fennállásának 50. évfordulóját, az idei már az 51. tanévnyitó. Az iskola egyébként 1985-től viseli Entz Ferenc nevét.

Azóta is igyekeznek a névadó szelleméhez, munkásságához méltóan tanítani. Mindez most válik különösen fontossá, hiszen a magyar mezőgazdaság növekedési pályára állt, és ezzel az oktatási intézményekben, a szakképzésben is lépést kell tartani. Jól képzett, elhivatott fiatalokra van szükség, és ehhez elengedhetetlen a gazdálkodó szervekkel, vállalkozókkal kiépített hasznos kapcsolat. A piacnak és az oktatásnak is az a célja, hogy magasan képzett szakembergárdát neveljen ki, és foglalkoztasson. A technológiák fejlődése töretlen, ezért a pedagógusoknak lépést kell tartaniuk a fejlődéssel, hogy a tanulóknak a megfelelő tudást átadhassák. Az igazgató szólt arról is, hogy ősztől tantermekkel bővítik a velencei iskolát, jövőre pedig elkezdődik egy korszerű tornaterem építése.

Román István, a minisztérium agárszakképzésért felelős helyettes államtitkára

A Földművelésügyi Minisztérium képviseletében Román István agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkár szólt a pedagógusokhoz, diákokhoz, szülőkhöz. Elmondta: huszonnégyezer diák tanul szeptembertől a Földművelésügyi Minisztérium 48 agrárszakképző iskolájában, 63 helyszínen majdnem 4500 pedagógussal. Román István hozzátette: szakképző intézményeik hárommilliárd forintot nyertek pályázaton. Ennek révén tíz iskolában lesz energiahatékonysági fejlesztés, köztük Velencén is, 280 millió forintból. Úgy vélte, ezzel a velencei az ország egyik legkorszerűbb intézménye lesz 2-3 év múlva. A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy a szakképzés tartalmi és strukturális átalakításából a minisztérium agrárszakképző iskolái sem maradnak ki. Szakgimnáziumi képzés indul szeptembertől, ami a mostani kilencedikeseket érinti.

Székesfehérváron, a városi tanvényitón a Németh László Általános Iskola udvarán egy csomó színes lufi, rajtuk felirattal jelezte, hogy hova is sorakoznak fel majd az osztályok. Köztük persze a legkisebbek, az elsősök, akiket Ollé Ferencné igazgató is nagyon várt már. Miután pedig örömmel konstatálta, hogy minden lufi gazdára talált, és megdicsérte a kicsiket bátorságukért, köszöntőjében megjegyezte, hogy 110 új barátot kaptak az iskola tanulói. Utalva arra, hogy a beolvadó Vízivárosi Általános iskola diákjai itt, most kezdik az új tanévet. Így, együtt már 720 tanuló veselkedik neki a 2016-17-es évnek, és az igazgató köszönetet mondott azon szülőknek, akik őket választották. A szünidő után pedig vidám, munkás, élménydús tanulást kívánt mindenkinek.

Cser-Palkovics András polgármester is beszélt a két iskolát érintő nagy változásról. átszervezésről, megköszönve mindenkinek a segítséget, hogy a leggördülékenyebb legyen az átállás. Megjegyezte, hogy 1032 kisdiák és összesen közel 20 ezer diák kezdi meg a tanévet az állami fenntartású városi intézményekben. Ez is jelzi, hogy Fehérvár mindig iskolaváros volt, és az önkormányzat dolga, feladata, hogy az is maradjon.

A székesfehérvári Németh László Általános Iskolában mindenki nagy szeretettel köszöntötte a legkisebbeket, az elsős kisdiákokat
Fotó: Koppán Viktor

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár, Sipos Imre hangsúlyozta: közös akarat az, hogy az iskola, a magyar iskolarendszer jobb legyen, mint eddig. Ezt célozzák a kormány által elhatározott változások, módosítások, amelyekre fel kell készülni, és amelyekkel válaszolni akarnak a kor kihívásaira.

Végül talán nem meglepő: a tanévnyitó tényleg vidámra sikeredett. Nyilván hozzájárult ehhez a kicsik és nagyobbak szavalattal, énekkel, tánccal színesített műsora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!