Hírek

2015.10.01. 16:09

Vigyázat, ezekre a helyekre telepítették az új, intelligens traffipaxokat!

Fehérvár-Budapest – Habár az országos rendőrfőkapitányság kérdésünkre nem árulta el a pontos helyszíneket, megyénkben négy útszakasz mellett már megtaláltuk az új, fix traffipaxokat.

Házi Péter

Amint azt már korábban tudni lehetett, a 160 darab új mobil traffipaxon túl 365 darab fix helyre telepített „intelligens" traffipax is nehezíti majd a gyorshajtók életét az ország 132 közútján. Hogy pontosan hol lesznek ezek a kamerák, és mikortól kezdik meg a hivatalos működést, azt továbbra sem hajlandó elárulni az országos rendőrfőkapitányság, ezzel kapcsolatos kérdésünkre ugyanis azt válaszolták: „Az ország egész területén jelenleg is zajlanak a fix telepítésű KKEP-k (azaz Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pontok) kihelyezésnek műszaki munkálatai, az éles üzemeltetésük megkezdésének időpontjáról tájékoztatást fog adni a rendőrség." Azaz, mielőtt megkezdődik a bírságolással is járó rendes üzem, azt megelőzően a rendőrség honlapján találhatjuk majd meg a pontos listát.

A 81-es úton, a sörédi bekötőútnál is a helyén vannak már a traffipaxok.

Az emberek és így persze mi magunk is sokfelé járunk azonban, s az elmúlt hetekben összesen négy olyan helyet fedeztünk fel (részben olvasóink segítségével), ahol már biztosan lesz telepített kamera Fejér megyében. Az M7-es autópálya Székesfehérvár melletti szakaszán, a 60. kilométerszelvénynél, azaz a Seregélyesi út felőli lehajtót követően például már több mint egy hónappal ezelőtt az út fölé került az az oszlop, amelyre a kamerákat telepítették. A 81-es úton, a Sörédi bekötőútnál ugyancsak nemrég kerültek ki az oszlopok és rájuk a kamerák. Itt az is „árnyalja" a közlekedési szituációt, hogy a bekötőútról érkező autósok védelmében hatvanas tábla van kint a főúton. Így ha valaki mondjuk 110 kikométerperórás sebességgel haladva veszi észre a „Traffic control", azaz „Közúti ellenőrzés" táblát, már bajosan tud lelassítani annyira, hogy megússza büntetés nélkül. A hetes főúton, Baracskán már ugyancsak működnek az új kamerák, Enyingen, a balatonbozsoki városrészben viszont éppen a héten került a helyére a sokatmondó oszlop. Itt egy ideje egy letakart új kresztábla is izgatta a helyiek fantáziáját, de most már biztos, itt is közúti közlekedési ellenőrző pont lesz. Ha egy kicsit osztani-szorozni kezdünk, miszerint összesen 133 helyre kerülnek ilyen kamerák, akkor könnyen belátható, hogy a megyénkben megtalált négy helyszínen túl legfeljebb egy-két helyre kerülhet még kamera. Sok idő nincs, hiszen a 14 milliárdos pályázatot ez év végéig le kell zárnia a rendőrségnek.

Arra egyébként, hogy a kamerától milyen messze kell kitenni a Traffic control táblát, nincs külön előírás, ugyanis a KRESZ szerint ez pusztán tájékoztatást adó jelzőtábla. Azt viszont érdemes tudni, hogy az a kamera, amelyiket nem jelzi elő ilyen tábla, a gyorshajtást biztosan nem nézi, valószínűleg útdíj- vagy forgalomfigyelő eszközről van csak szó.

Amint az Országos Rendőrfőkapitányság sajtószolgálatától megtudtuk, a fix kamerák is számos más funkcióval rendelkeznek a gyorshajtók kiszűrésén túl. Figyelni tudják például, hogy átléptük-e a záróvonalat, be van-e kötve a biztonsági öv, áthajtottunk-e a piros jelzésen,. De ha a leállósávon vagy buszsávon autózunk, bizony az is bekerülhet a rendszerbe!

A rendőrség korábbi tájékoztatása szerint az új, hasonlóan „okos" mobil traffipaxokból Fejér megyébe kilenc jutott. Arra is kíváncsiak lettünk volna, hogy ezek a készülékek a gyorshajtáson túl nézik-e már a mobiltelefonálást, piroson áthajtást, de ezzel kapcsolatos kérdésünkre nem kaptunk választ. Mindenesetre azt kérjük olvasóinktól, hogy ha valaki új traffipaxot lát, szóljon nekünk, közzétesszük!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!