Hírek

2014.08.18. 13:40

Augusztus 20-i tűzijáték: vigyázat, szöknek az ebek!

Legalább száz család, kutyatartó veszi majd észre szerda este a megyében, hogy eltűnt a kedvence. A mumus ezúttal is a tűzijáték lesz.

S. Töttő Rita

Ezt a kutyát is tűzijáték után fogták be, várta, jöjjön érte a gazdi

Hatalmas robajjal, fényekkel, durrogásokkal ünnepel a nép augusztus 20-án, ami ugyan hangulatos eleme az ünnepkörnek, a kutyák számára azonban felér egy háborús hatással.

- Sokan mennek ilyenkor be a városi, települési rendezvényekre s felejtik el, hogy a kutyáról, macskáról gondoskodjanak - árulja el Molnár Tamásné, az Alpha Segítő Kéz Alapítvány titkára. E szervezet végzi a gyepmesteri feladatok jelentős részét a megyében, ezért pontosan tudják, már most fel kell készülni a megnövekedett munkára: A minimum, hogy zárjuk be jól a kapukat, hogy a kutya ne tudja azokat egy laza mozdulattal kilökni. Hiszen amikor megijed a tűzijáték hangjától, az első dolga, hogy meneküljön. Aki tudja, hogy nagyon fél a kedvence, adjon neki növényi alapú nyugtatót vagy már most kérjen tanácsot az állatorvosától, milyen szerrel nyugtassa meg kedvencét mondja Molnár Tamásné. Aki szerint egyébként ilyenkor az a legjobb, ha beviszik az állatot a lakásba vagy a garázsba, ahonnan nem tud megszökni. A mikrochip ilyenkor óriási segítség a megtalálóknak, mert általa hamar hazakerülhet a jószág. - Tekintve, ha regisztrálva van a kutya a rendszerben, azaz kiderül belőle, kié az állat - teszi hozzá. Mivel ezt korábban nem mindig tették meg, hiába volt beültetve a kutyába a chip. Ezért most a regisztráció meglétét is érdemes ellenőriztetni az állatorvosnál.

Ennek ellenére a hét második felében megyeszerte várhatóan több mint száz kutyát keres majd a gazdája, akiket jobb esetben a menhelyeken, befogadóknál hamar meg is találnak. Ám minden esztendőben akadnak olyan balesetek, amelyek az eb halálával végződnek: az ijedt állat ugyanis árkon-bokron, autóutakon keresztül szalad, hogy elmeneküljön a veszedelmes hanghatások elöl.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!