Hírek

2015.07.20. 13:37

Napokkal a vihar után - Totálkárosra zúzta az autóját a rázuhanó fa

Székesfehérvár - Sok helyen több nappal az elsöprő erejű vihar után mondta fel a szolgálatot a félig letört faág és dőlt rá az autókra. Kötvenéztünk, hol tart a károk felszámolása.

S. Töttő Rita

Két hete söpört végig az országon, a megyén és a megyeszékhelyen is az a döbbentes erejű vihar, amilyet az idős emberek sem nagyon láttak még. Ám miután kitombolta magát, olyan romokat hagyott maga után, amelyből a mai napig nem tudott teljesen felocsúdni a város. A megyeszékhely Városgondnoksága másfél hete nem dolgozik máson, csak a letört ágak eltakarításán, ám még mindig rengeteg helyre nem értek oda. A hatalmas ágak és fatörzsek mára elszáradtak, sok helyütt kisebb darabokra aprították a helyiek, hogy így is segítsék a munkát.

- Még mindig zajlik a romeltakarítás, ám egy kicsit vissza kell most már térni a rendes kerékvágásba, ugyanis nem hanyagolhatjuk el a parkfenntartást sem - árulta el a Fejér Megyei Hírlapnak Bozai István városgondok. - A nagyobb és veszélyesebb helyeken lévő gallyakat már elvitték. Az önkormányzattal történt megegyezés szerint a magánterületeken lévő letört ágakat szintén elviszi a Depónia, hétfőn el is kezdte az elszállítást tette hozzá a városgondnok. A közterületeken lévő ágak eltakarítása tehát most lassabban halad majd az egyéb városi munkák miatt, de érdemes türelmesnek lenni: mindenhova odaérnek - ígéri a városgondnok.

A palotavárosi társasházban pedig két-három hét múlva kezdődhet a tető helyreállítása. Fotó: Molnár Artúr

Ám vannak olyan fák, amelyekről eddig csak félig tört le az ág, ám bármikor végleg leeshetnek. A legveszélyesebb helyeken, mint például a játszóterek, parkolók környékén már igyekeztek ezeket levágni a szakemberek, de még mindig lehetnek olyan területek, ahol megoldatlan a kérdés.

- A városban háromezernégyszáz nagyobb fa található, ezeket egyesével fogják átnézni a szakemberek, miután a földről már eltűntek az elszáradt ágak - ígérte Bozai István, s hozzátette: a lakosságtól is jónéven veszik a bejelentéseket, az csak plusz segítség nekik. Érdemes tehát a [email protected] e-mail címre megírni az észrevételeket. Ezeket beépítik az ütemtervbe és amint sor kerül rájuk, megnézik a szakemberek és orvosolják a problémát.

A tapasztalat szerint sokan pórul is jártak a vihar után, a megtépázott ágak ugyanis több helyen később adták fel és zuhantak autókra. Így járt a székesfehérvári Doma Mónika is, akinek kisautójára négy nappal később esett egy óriási fa.

- Gazdasági totálkár - árulta el, s hozzátette: ő casco-val oldja meg a kérdést. - Még szerencse, hogy éjjel fél háromkor történt az eset, így kisebb volt az esély arra, hogy valakire ráessen a korábban több emeletig magasodó fa.


Négy nappal a vihar után: gazdasági totálkáros lett az autó. Fotó: Doma Mónika

A napokban végre a kárszakértő is megvizsgálta a viharban a fél tetejét elvesztett Gellért udvar társasházat, s amint Csárádi László, a közös képviseletet ellátó cég vezetője lapunknak elmondta, tízmillió forint biztosítási előleget szerencsére már át is utalt a biztosító a társasháznak, amiből megkezdhették a tető újrafóliázását.

- Több vállalkozótól is kértünk árajánlatot a tető javítására, most várjuk a beérkező ajánlatokat. Becslésem szerint a legjobb forgatókönyv esetén is legalább két-három hét, mire a komoly javítások megkezdődhetnek. Sajnos a legutóbbi esőben is volt néhány olyan lakás, amelyik a hiányzó tető miatt újra beázott - mondta a Fejér Megyei Hírlap kérdésére a közös képviselő, aki az önkormányzatnál is járt, több statikus, kivitelező elérhetőségét kapta meg.

A játszóterek környékén igyekeztek időben levágni a veszélyesen roncsolódott ágakat.

- Egy statikustól is szakvéleményt kérünk a tető állapotáról, mert számomra úgy tűnik, az ácsszerkezet is komolyabban sérült. Ha ez így van, akkor egyes részeken a szerkezetet is vissza kell bontani, ez esetben a felső lakásokban lakóknak a felújítás idejére el kell költözniük. Többet a statikus véleménye után tudunk - tette hozzá Csárádi László.

Habár nem a viharban sérült meg, hanem tűz ütött ki még március végén az egyik szedreskerti panelházban, most pozitív dolgokról tudunk esetükben beszámolni. Egyed Attila közös képviselőtől megtudtuk, a többség már visszaköltözhetett a lakásába. Egyedül abban a második emeleti lakásban folyik még a felújítás, amelyben a tűz keletkezhetett. Nagyjából két hét múlva ide is visszaköltözhetnek a lakók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!