Hírek

2017.01.17. 20:25

Világnap van, de hó nincs - A havas napok száma már hatvan éve csökkenést mutat

Székesfehérvár - Hírként jelent meg nemrég, hogy 2030 táján már csak minden 20. télen találkozhatunk majd hóeséssel. Tényleg eltűnhet ez a kedvelt téli csapadék, a havas lejtők látványa és a szánkózás?

Kocsis Noémi

Egy mindenféle hóemberes holmit gyűjtő német férfi találmánya" a január 18-ai hóembervilágnap. Csak éppen a hó hiányzik hozzá... Azon túl, hogy a téli sportok szerelmeseinek más elfoglaltság után kell nézniük, vagy a havas lejtőket valamelyik nyugat-európai síparadicsomban kell keresniük, leginkább a mezőgazdaság sínyli meg a hótakaró hiányát. Az idei tél első hónapja, 2016 decembere az előzetes adatok alapján is rendkívül száraz volt. Országos átlagban kevesebb mint 5 mm csapadék hullott.

Az ötnapos előrejelzés szerint is csak megközelítik térségünket a közelben mozgó kiterjedt csapadékzónák, de a déli megyékben előidézett hószállingózáson kívül érdemi hómennyiséget nem várhatunk. Pedig a tavaszi vetés és a növényfejlődés beindulásához is fontos, hogy tél végére a talajok feltöltődjenek, különben a vetés során porviharok alakulhatnak ki. A -20 fok alatti kemény fagyok pedig a gyümölcsösökben és a szőlőben is kárt tehetnek.

Tegnap késő délelőtt készült a fotó a csónakázótó jegén vidáman csúszkáló diákokról. Hó híján marad szórakozásnak a jég... Fotó: A szerző

- Az Országos Meteorológiai Szolgálat éghajlati adatbázisában tárolt megfigyelések alapján kijelenthetjük, hogy a telek enyhébbekké váltak térségünkben - mondja Lakatos Mónika, az OMSZ éghajlati osztályának munkatársa. - Különösen a múlt század nyolcvanas éveitől egyértelmű a téli középhőmérséklet melegedő tendenciája. Az enyhülő teleken kevesebb a fagyos nap is - s a havas napok száma a múlt század ötvenes éveitől néhány napos csökkenést mutat mindegyik régióban.

Az OMSZ-ban rendelkezésre álló modell eredmények alapján Magyarországon a téli átlaghőmérséklet 2021-2050-re hozzávetőlegesen 2, 2071-2100-ra 2,5-4,5 fokkal fog növekedni az 1971-2000 időszakhoz képest - prognosztizálja az éghajlati szakértő. A fagyos napok száma viszont - amikor a napi minimumhőmérséklet 0 fok alatt marad - a század végére 20-30 nappal csökkenhet. A csapadék mennyisége a modelleredmények nagy része alapján növekedni fog a térségünkben, azonban ez nem hó, hanem nagy valószínűséggel inkább eső formájában hullik le. Az enyhe telek gyakoribbá válásával együtt számolni kell azzal, hogy gyakrabban hullik ónos eső és a tapadó hó előfordulása is növekszik.

A lesz-e egyáltalán még idén télen hó kérdésre a szakértő úgy reagál, a távolabbi kilátások szerint január végéig kitart a szokásosnál hidegebb idő, az utolsó hét is inkább száraznak ígérkezik az Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja valószínűségi előrejelzései alapján. A Kárpát-medence fölé áram- ló sarkvidéki, többnyire száraz légtömeg nyomán továbbra is hideg időre, éjszakai kemény fagyokra számíthatunk, s csak igen kevés csapadékra. Vagyis a hóember még várat magára...

SZERINTEM

Már négy éve annak, hogy a kisgyerekkel utoljára jókedvűen kimehettünk a negyvencentis friss hóba dobálózni, hemperegni. Persze, volt itt hó, egy évre rá, koszorúzás és huszárfelvonulás helyett - de arról inkább semmit, mert sok jót nem tudnánk róla mesélni. Valahogy nagyon nehéz megélni a klasszikus évszakrendszer lassú eltűnését, s beállni a „télen nagyon hideg van, nyáron nagyon meleg van" dalocska nyomán a mostani helyzetre. Egyébként az eszkimóknak nincs is több száz szavuk a hóra. Kutatók négyet azonosítottak, csak a szájhagyomány növelte meg mára...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!