Hírek

2015.06.30. 19:09

A 62-es út tervezett nyomvonala - a földtulajdonosok szerint - pont kettévágná a falut

Szabadegyháza - A földtulajdonos család szerint a mai nyomvonalon kellene fejleszteni a 62-es utat Ipartelepeknél.

Tribolt Lajos

A közelmúltban foglalkoztunk a Szabadegyháza Ipartelepet elkerülő úttal. Megírtuk, hogy az átadásra váró, felújított 62-es útból csupán a Szabadegyházai Ipartelepeket elkerülő 3 kilométeres szakasz hiányzik majd. Akkor közültük a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) véleményét. Ők azt nyilatkozták, hogy a leendő nyomvonalon tulajdonos család a vételáron vitatkozik. A NIF Zrt. a kivitelezést legkorábban 2016 tavaszán megkezdhetné, hiszen mind a forrás, mind az építési engedélyek rendelkezésre állnak, a 2,9 kilométer hosszú szakasz fejlesztéséhez csupán a hiányzó földterület megszerzése szükséges.

A család szerint a régi nyomvonalon kellene a felújítást elvégezni, nem elvágni a telepet a falutól
Fotó: Koppán Viktor

Az út tervezett nyomvonalában fekvő föld tulajdonosa, Borka István és családja azonban úgy véli, hogy a NIF csúsztat. A család szerint nem a föld áráráról van szó, hanem a nyomvonalról. Szerintük ugyanis a jelenlegi nyomvonalon is megoldható lenne a 62-es út fejlesztése. A NIF által tervezett vonalvezetés ugyanis az Ipartelepek lakóit elvágná a községtől, ahova iskolába, orvoshoz, ügyet intézni járnak. Éppen ezért volt aláírásgyűjtés is korábban. Mivel a mai úton megmaradna a Hungrana cég forgalma, így a lakóházak két forgalmas út közé szorulnának be. Ezzel nem értenek egyet.

A tervezett elkerülő út hozzávetőleges nyomvonala pirossal

A család kérésére egy szakértő megvizsgálta a helyzetet és - nevét adva a szakvéleményhez - állítja, hogy a jelenlegi nyomvonalon megoldható a fejlesztés, a felüljáró építése. Az út túlsó oldalán szinte kizárólag a gyár van, így a forgalmas út nem lakóházakat vágna el a község központjától.

Borkáék szerint az államot képviselő ügyvédek nem képesek nevesített szakértőre hivatkozni, csak meg nem nevezett szakemberek véleményét említik rendre. Volt, hogy azt akarták velük elhitetni, a mai, szinte egyenes út hosszabb, mint a tervezett megkerülő út. A család nem mellékesen azt is sérelmezi, hogy a tervezett út négyfelé vágja közel 100 hektáros birtokukat.

Kaptak már egyébként kártérítési összeget, ám visszautalták, nekik ugyanis a nyomvonal ügye a fontos - tudtuk meg. Éppen ezért sérelmezik, hogy a NIF úgy próbálja beállítani őket, mint akik a pénzre hajtanak. Szerintük inkább a nyomvonalról kellene érdemi vitát folytatni, tisztázni, tartható-e a jelenlegi nyomvonal, vagy ha nem, akkor miért.

A helyzet komoly, mivel a kártalanítási vita nem hátráltatná a beruházást, ám a jogalapról, a nyomvonalról folytatott jogi vita gátja a munkáknak.

 

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!