Hírek

2017.09.06. 17:30

Visszaélés a vényekkel, növekvő gyógyszermennyiség és erősség: mi a helyzet a megyében?

FEJÉR MEGYE A közelmúltban Zacher Gábor toxikológus nyilatkozott arról, hogy az országban közel kétszázezerre tehető azoknak a száma, akik valamilyen gyógyszertől függenek.

Szanyi-Nagy Judit

A toxikológus által elmondottak alapján ezek az emberek leginkább hashajtófüggők (számuk százezerre tehető), altató- vagy nyugtatószerfüggők (nagyjából hetvenezren) és orrcseppfüggők (mintegy huszonötezren). - Valóban ezekben a gyógyszercsoportokban a leggyakoribb a hozzászokás - emeli ki Schneider Attila, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke, hozzátéve: - A fő különbség az, hogy az altatók és a nyugtatók kizárólag vényre szerezhetők be, míg a hashajtók és az orrcseppek vény nélkül is kiválthatók.

A kérdés már csak az, mikor beszélhetünk függőségről? A kamaraelnök úgy fogalmaz: - Az igazi függőség az, amikor a használók már az életüket sem tudják elképzelni a szerek nélkül. Súlyosabb a probléma, amikor már egyre növekvő mennyiségben és erősségben használják e gyógyszereket. Például az egyik, alprazolám tartalmú feszültségoldó legkisebb erősségű verziója 0.25 milligrammos, de van, aki 1 milligrammos tablettából szed napi tíz, olykor húsz-harminc darabot. Ilyenkor nemcsak a háziorvossal, hanem más orvosokkal próbálják felíratni a gyógyszert, vagy fénymásolni a vényt, és több patikában beváltani azt. A vénylopások esetében is általában ilyen szerekről állítanak ki hamis recepteket - reméljük, e problémákat az e-recept teljes körű működése megoldja majd - részletezi Schneider Attila.

A vény nélküli és a vénnyel kiváltható gyógyszerek is okozhatnak függőséget, ilyen téren nincs különbség Fotó: Pesti Tamás

A vényvisszaélésekkel (fénymásolás, hamis receptek kiállítása) kapcsolatban a rendőrséget is megkerestük.

- Fejér megyében nem jellemzőek a hasonló esetek, jelenleg nincs is folyamatban büntetőeljárás vénnyel kapcsolatos ügy miatt. A kérdéses jogsértés esetén a rendőrség hamis magánokirat felhasználása vétség elkövetése miatt indíthat büntetőeljárást - válaszolta Sipos Mónika rendőr főhadnagy, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

- Nem mellesleg az altató- és nyugtatófüggőség gyógyítása szakorvosi kezelést igényel - emeli ki a kamaraelnök, hozzátéve: - A vérnyomáscsökkentők vagy vércukorcsökkentő tabletták esetében nem is érzékeljük a hatást, így ezeknél ritka a függőség. A legtöbbször a hashajtók és orrcseppek esetén is valamilyen problémát szeretnének kezelni velük a használók, ám, mivel az abbahagyáskor súlyosabbnak érzékelik a problémát, folytatják azok alkalmazását. A következmény mégis megvan: például az állandóan használt orrcsepp tönkreteheti az orr nyálkahártyáját. De vannak „slágeridőszakok is": nyáron a nyugtatókból sokkal több fogy, mint az antibiotikumokból. A helyiek gyakorta vásárolnak még vérnyomáscsökkentőket, fájdalomcsillapítókat is.

A téma kapcsán arra is kíváncsiak voltunk, mely típusú gyógyszereket vásárolják leginkább az emberek Fejér megyében. Pávó Mercédesz, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárság sajtóreferense elküldte a Fejér Megyei Hírlapnak a 2016. évi éves dobozforgalmi adatok alapján az adott hatástani csoportokba tartozó, vényen rendelhető, társadalombiztosítási támogatással rendelkező, legvásároltabb gyógyszerek listáját. E szerint a „legkelendőbbek" a peptikus fekély és gastrooesophagealis reflux gyógyszerei, második helyen az oralis antidiabetikumok, azaz a diabétesz kezelésére szolgáló, nem inzulintípusú, szájon át szedhető gyógyszerek állnak, és dobogósak még a kalcium-tartalmú gyógyszerek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!