Hírek

2013.08.21. 20:36

Visszatekert kilométeróra: az elkeseredett család tüntet

Lajoskomárom-Kaposvár – Végső elkeseredésében a kaposvári autókereskedés elé vonul ma tüntetni az a család, akik egy visszatekert kilométerórájú autót vettek.

Házi Péter

A bíróság kimondta, a kereskedésnek vissza kell fizetnie a kocsi árát, ám ez a mai napig sem történt meg.
Kívülről egy korszerű, jó állapotú autónak tűnik. Aztán amikor Csóriné Szili Mónika felnyitja a motorháztetőt, az ember visszahőköl: a motor darabokban, az olajsár vastagon áll a motorban, a második henger dugattyúja átégve, a szelepek szélei letörve. A turbófeltöltő pedig darabokban. Éppúgy, mint ahogyan Mónikáék élete, nyugalma:

– 2012 januárjában az alig négy hónapja vásárolt autómmal éppen Lajoskomáromba tartottunk a férjemmel, amikor a lejtőn motorfékezni akart. A motor ehelyett felpörgött. Azonnal megálltunk a kocsival, aminek a motorteréből ekkor már füst és olajszag áradt. A kocsi ekkor üzemképtelenné vált, egy szerelő vontatta be a faluba. Mint később kiderült, a turbófeltöltő tönkrement, sőt, a vizsgálat azt is megállapította, hogy az autó a 116 ezres kilométeróra állás helyett minden bizonnyal ennek többszörösét tette meg – idézi fel kálváriájának kezdetét Csóriné Szili Mónika, aki a történtek után feljelentést tett ismeretlen tettes ellen csalás bűntettének gyanúja miatt.

Csóriné Szili Mónika és a tönkrement turbó alkatrésze: a kocsit ma visszaviszik a kereskedőhöz (Fotó: Házi Péter)

A rendőrség a nyomozás során azt megállapította, hogy a Renault Megane órája 2011 júniusában 185 331 kilométert mutatott, ám érdekes módon a 2011 szeptember 26-án készült műszaki vizsgán már csak 116 600 kilométert mutatott a kijelző.

– A rendőrség sajnos leállította a nyomozást, mert az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani, ugyanakkor ebben az időszakban két illető nevén volt a kocsi, szerintünk lett volna még ott mit keresni – mondja Mónika, aki nem hagyta ennyiben, a kaposvári autókereskedést beperelte. Erre azonban csak azt követően szánta rá magát, miután a kereskedővel többször próbált beszélni, valamilyen módon rendezzék az őt ért kárt, például a kereskedő fizesse ki a javítás költségeit. Ő azonban erre nem volt hajlandó, ezt követően indult a bírósági procedúra.

A per idén március végén be is fejeződött, majd az ítélet, mivel nem érkezett fellebbezés, április 5-én jogerőre is emelkedett. Eszerint a bíróság kötelezte a kaposvári autókereskedést az eredeti állapot visszaállítására, azaz a kocsi 1 millió 470 ezres vételárának és annak kamatainak visszafizetésére, panaszosunk pedig ezzel párhuzamosan vigye vissza a kocsit a kereskedőnek.

Nos, április óta egyetlen fillér sem érkezett a kereskedőtől Mónikáék számlájára. Telefonon sikerült elérnünk a kft. vezetőjét, megkérdeztük tőle, mi az oka, hogy a jogerős ítélet ellenére nem fizették vissza a pénzt. A kereskedő annyit mondott, ügyvédjével beszéljünk, akinek a telefonszámát úgyis tudja a panaszosunk, majd lecsapta a telefont. Az ügyvéd mobilszámát megtudtuk, de ő nem vette fel telefonját, így nem sikerült megtudnunk, miért nem fizette vissza eddig a napig a vételárat a kereskedés.

– A laikust könnyen át lehet verni, az autó nem tűnt leharcoltnak, a motorba pedig sajnos nem látunk bele. Az új autóért beáldoztam a régi, megbízható kisautómat, azóta is fáj a szívem érte. Álmatlanul forgolódunk éjszakákon át, ugyanis nem csak az autót nem tudjuk használni, hanem a felvett közel egymillió forintot is még négy éven át kell fizetnünk. Elkeseredésünkben arra jutottunk, lerakjuk az üzemképtelen autót a kereskedés elé, erre csütörtökön (azaz ma) kerítünk sort. Csak történik már valami, nem lehet az, hogy a törvények a csalót védik! – fakadt ki panaszosunk.

A történet tehát itt tart: ma délelőtt a bizonyos kaposvári autókereskedés előtt a trélerről szépen legördítik az azóta számtalanszor pokolra kívánt autót és várják, hogy valami pozitív történjen velük. Megérdemelnék már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!